07-01-04

Euforie met bernagie

De mooie, blauwe, soms ook paarse bloempjes van bernagielijken wel geschapen om geluk en plezier te brengen. Van oudsher wordt het kruid dan ook gebruikt om neerslachtige en verdrietige mensen er terug bovenop te helpen.

Ook in het hart van heel wat chef-koks heeft het kruid een speciale plaats veroverd. Zowel de bladeren als de bloempjes zijn eetbaar en fleuren de gerechten zonder veel moeite op.

De grote kruidkundige John Gerard schreef in 1597: "Ik, bernagie, breng altijd vreugde". Ook Dodoens een Vlaamse kruidkundige uit de zestiende eeuw, heeft het in zijn Cruydtboeck over wijn met bernagiebloemen die de mensen blij maakt.

Zowel de bloemen als de bladeren stimuleren de bijnieren en dit kan helpen wanneer je verdrietig bent of last hebt van angstgevoelens. Drink driemaal per dag 10 ml sap als je geteisterd wordt door depressieve gevoelens.

Bladeren en bloemen zijn bovendien vochtafdrijvend, koortswerend en bevorderen het zweten. Een lekkere, hete bernagiethee ( 5 à 8 gr per kop kokend water) is dus aan te raden bij verkoudheid en griep, zeker als ook de longen te lijden hebben. Bernagie is immers ook een afdoend middel tegen hoest. Valt nog te vermelden dat ook wie door reuma of nierontstekingen geplaagd wordt, toevlucht kan zoeken tot een aftreksel van bernagie.

Naast de bloemen en de bladeren hebben ook de zaden een belangrijke medicinale waarde. Ze bevatten veel gammalinoleenzuur, een stof die onder meer vrouwen die enkele dagen voor hun menstruatie last hebben van neerslachtige en humeurige buien (pms) kunnen helpen.

Weg kater! Te diep in het glas gekeken? De olie van de bernagiezaden biedt alvast de eerste hulp bij 'zware-kater-aanvallen'. De zaadolie is in capsules te verkrijgen.

15:14 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.