07-01-04

Hoesten kan uw leven redden!

Elk jaar sterft een op de duizend mensen aan de gevolgen van een hartstilstand. Een overgrote meerderheid van die overlijdens is het gevolg van een acuut probleem met het hartritme.>p>Slechts één van de tien patiënten overleeft een hartstilstand zonder ernstig hersenletsel. Dr. Tadeusz Petelenz van de Cardiological Foundation in het Poolse Katowice heeft een wel heel bijzondere aanbeveling. Hij is ervan overtuigd dat hard hoesten helpt bij de eerste tekenen van een hartaanval.

Volgens de arts kan de pompende beweging die daarbij wordt opgewekt het bloed door het lichaam en de hersenen stuwen. Daardoor blijft de patiënt bij bewustzijn en in bepaalde gevallen herstelt zelfs het normale hartritme tijdens de kostbare minuten vóór de ziekenwagen arriveert.

Bij een studie werd aan vijftien risicopatiënten geleerd zo efficiënt mogelijk te hoesten. Van de 365 keren dat ze de techniek toepasten, verdwenen de symptomen 292 keer volledig. Alleen in de overige gevallen was de tussenkomst van een arts noodzakelijk.

Antwerps hoogleraar Leo Bossaert van de European Society of Cardiology betwijfelt echter of het praktisch haalbaar is van patiënten te verwachten om zichzelf op die manier te behandelen.

15:01 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

h a l l o d a a r ! ! waarom heb ik zo het idee dat dit weetje en dit ervoor in de TVgids voorkomen van vorige week (kan ook twee weken geleden zijn)
:-P

Gepost door: a m a n | 07-01-04

Tjah Aman, Je moet je weetjes ergens halen hé!

Gepost door: Aude Audenda | 07-01-04

hahaha Ja maar Aman, ze lezen nie allemaal de TV gids hé ;-)

En trouwens ze zullen nie allemaal uit de TV gids komen
ook uit de Tv expres. (lol)

Ne nee, er komen nog andere maar momenteel heb ik
het te druk om ze van elders te gaan, maar gene paniek
t'is nie enkel den TV-gids zulle. :) :) :)

Vele groetjes,
Eva

Gepost door: Eva | 07-01-04

De commentaren zijn gesloten.