17-01-04

Achter elke traan schuilt een mysterie

Hoe vaak wenen we?

Onderzoeken geven sterk afwijkende cijfers. Vermoedelijk omdat mannen er minder voor uitkomen en dus ook vaker liegen over hun tranen. Wetenschappers houden het erop dat mannen gemiddeld één keer per maand huilen en vrouwen bijna drie keer. Vrouwen huilen vaker dan mannen, omdat ze gevoeliger zijn en zich minder geroepen voelen om hun tranen onder controle te houden. Mannen en vrouwen hebben wel gemeen dat ze vooral thuis huilen, meestal tussen 18 en 22 uur.

Waarom schreien pasgeborenen?

Het is een misverstand dat een baby bij de geboorte krijst om de longen te ontplooien en dat het huilen dus een teken zou zijn dat alles in orde is. Baby's schreien omdat de overgang van de veilige baarmoeder naar de buitenwereld veel te groot is. Na de geboorte huilen baby's dus vooral omdat ze zich alleen voelen. Uit experimenten blijkt dat hoe meer de moeder fysiek contact heeft met het kind, des te minder het huilt.

Huilen mensen van geluk?

Iedereen is geneigd om te geloven in vreugdetranen, maar een Olympisch winnaar die op het podium dolgelukkig leek en overmand werd door tranen, vertelde achteraf dat hij huilde omdat hij op dat moment aan zijn overleden moeder dacht. Vermoedelijk wenen winnaars niet om het geluk van het moment, maar omdat ze terugdenken aan alle tegenslagen en misère die eraan voorafgingen.

Verdriet of zelfmedelijden?

Er zijn een hele reeks uiteenlopende gevoelens die een mens doen huilen, maar slechts zelden gaan de tranen gepaard met één zuivere emotie. In het merendeel van de gevallen wenen we vanuit een mix van gevoelens. Dat blijkt ook uit de topvijf van emoties die een mens aan het huilen maken: verdriet, machteloosheid, woede, frustratie en (zelf)medelijden. Het is duidelijk dat bij het verlies van een geliefde zowel verdriet om de overledene als medelijden met zichzelf aan de orde zijn. Vaak is er een element van machteloosheid in het spel.

13:33 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.