26-01-04

Waarom iemand ziek word tijdens het weekend...

Mensen die lijden aan maandagochtendziekte zijn misschien het slachtoffer van een 'nieuwe' ziekte, stellen Nederlandse onderzoekers. Zij noemen het 'de vrijetijdsziekte', een aandoening die optreedt telkens men stopt met werken en zich wil ontspannen. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, spierpijn, misselijkheid en verkoudheid-achtige symptomen.

De onderzoekers van de universiteit van Tilburg onderzochten ruim 1100 mannen en bijna 800 vrouwen uit heel Nederland. Ongeveer 3% van de bevolking zou aan deze aandoening lijden. De meeste ondervraagden schreven hun klachten toe aan stress en de moeilijkheid om te ontspannen. Volgens de onderzoekers lopen mensen met een zware werkbelasting of mensen met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel het hoogste risico.

Een mogelijke verklaring voor de 'vrijetijdsziekte' is een verzwakking van het immuunsysteem ten gevolge van stress. Waarbij ook vrije tijd voor sommige mensen die moeite hebben om hun werk achter zich te laten, of die niet gewend zijn aan ontspanning of die in het weekend hun tijd anders moeten organiseren dan tijdens de week of met andere mensen, o.m. de eigen faùmilie moeten omgaan, een stressfactor kan zijn.

21:14 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.