31-01-04

Fopspeen heeft meer kans op middenoorontsteking

Baby’s die veel op een fopspeen zuigen,lopen volgens een Fins onderzoek meer risico op middenoorontsteking.

De Finnen hebben zes maanden lang alle oorontstekingen bij 500 kinderen onder anderhalf jaar bijgehouden. Bij de helft van deze baby’s waren de ouders vooraf gewaarschuwd dat overmatig zuigen aan spenen gevaarlijk is. Na de onderzoeksperiode hadden kinderen van de gewaarschuwde ouders eenderde minder oorontstekingen.

Uit het Finse onderzoek bleek ook hoe moeilijk het voor ouders is om hun kind de speen af te pakken. Na afloop van het experiment kreeg tweederde van de baby’s van de gewaarschuwde ouders nog steeds een speen, ongeveer evenveel als die in de niet-gewaarschuwde groep. Wel hadden de gewaarschuwde ouders de zuigduur per dag beperkt.

Het Britse medisch tijdschrift The Lancet (17 maart 2001) wijst er in een commentaar op dat een fopspeen niet alleen maar nadelen heeft. Bij jonge baby’s lijkt het gebruik ervan juist bescherming te bieden tegen wiegendood. Het tijdschrift schrijft verder: ”Iedere ouder die geprobeerd heeft een kind minder aan een speen te laten zuigen, weet wat een moeizame taak dat is. 27% van de gewaarschuwde ouders in het onderzoek voelde zich zelfs schuldig en maakte zich ongerust omdat het niet lukte.”

The Lancet adviseert een middenweg te bewandelen: laat de baby in het eerste levensjaar gewoon op een speen zuigen, bij voorkeur alleen bij het inslapen, en bouw daarna het spenen geleidelijk af. Dan beperk je het risico op oorontstekingen, terwijl er tegelijk minder kans is op wiegendood.

17:32 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.