15-02-04

'Light' sigaretten zijn even schadelijk als andere

Een Amerikaans onderzoek dat in de British Medical Journal verschenen is, toont aan dat het risico op overlijden door longkanker niet minder groot is, voor wie 'light' sigaretten rookt.

Het onderzoek betrof 364 239 mannen en 576 535 vrouwen van dertig en ouder, die nooit gerookt hadden, ex-rokers waren of roker waren op het moment van hun deelname aan het onderzoek. De studie onderzocht het verband tussen het teergehalte in gerookte sigaretten en het aantal overlijdens door longkanker na zes jaar.

Commentaar van de Belgische Federatie tegen Kanker

Miljoenen mensen roken 'light' sigaretten, in de waan dat ze zo hun gezondheid minder schaden dan met 'gewone' sigaretten. 'Light' roken beperkt het risico op kanker evenwel niet, zoals blijkt uit het eerste omvangrijke onderzoek over sterfte bij rokers.

Het onderzoek toont aan dat alle rokers een significant hoger risico lopen om van longkanker te sterven, ongeacht het teergehalte in de sigaretten die ze roken, dan mensen die nooit gerookt hebben of ermee gestopt zijn.

Mensen die voor hun vijfendertigste stoppen met roken, lopen een vergelijkbaar risico als zij die nooit gerookt hebben. Het risico bij mensen die 'light' sigaretten roken (7-14 mg teer) verschilt niet of nauwelijks van het risico bij rokers van 'medium' sigaretten (15-21 mg teer). Het risico op longkanker lag in elk geval nog hoger voor mensen die sigaretten zonder filter roken (22 mg teer of meer).

De resultaten zijn te verklaren doordat rokers van 'light' sigaretten zonder het te beseffen krachtiger inhaleren. Uit de studie blijkt dat het verband tussen het teergehalte en het risico op kanker alleszins niet rechtevenredig is.

15:05 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Roken... Licht of zwaar zou willen dat ik er nooit aan begonnen was, rook wel altijd dezelfde hoor.
Dikke blogknuf van C & S

Gepost door: Conny | 18-02-04

Tip Een kleine tip voor iedereen: rook gewoon niet!

Gepost door: Nele | 20-10-05

De commentaren zijn gesloten.