25-02-04

6 gouden regels voor een perfecte nachtrust

Regel 1: sta vroeger op

Sta elke dag 20 min. vroeger op dan normaal.Uit onderzoek in slaaplabo's is gebleken dat dit de enige effectieve manier is om slapeloosheid aan te pakken. Omdat slaap een natuurlijke cyclus is - en in slaap vallen u dus gewoon overkomt - is blijven wakker liggen geen bewuste 'daad'. Wat u wél zelf in handen hebt, is het moment dat u opstaat. Een verandering daarin zal uw lichaamsklok en de rest van uw 'slaap-waak' cyclus ook veranderen.

Regel 2: ga pas slapen als u moe bent

Veel mensen vinden dat ze op een bepaald uur naar bed 'moeten', of ze gaan vroeger naar bed dan ze zouden willen 'om alvast wat te rusten'. Fout! Slaap kun je niet forceren. Als u moe bent en klaar om te gaan slapen, komt er melatonine vrij in uw hersenen. Dit geeft u een warm gevoel en al wat u nog wil doen, is gaan liggen. Op het moment dat de slaap intreedt, dwalen uw gedachten af, uw ademhaling wordt trager en dieper en uw hersengolven veranderen. U bent pas klaar om te gaan slapen wanneer uw lichaam u duidelijk zegt dat het moe is. Eens uw nieuwe slaapcyclus ingesteld, zult u merken dat u steeds ongeveer op hetzelfde uur moe wordt.

Regel 3: Beperk uw activiteiten in bed

Er zijn maar twee dingen die u in bed mag doen: vrijen en slapen. Dus niét eten, lezen, tv kijken of telefoneren. Op die manier associeert u uw bed uitsluitend met slaap, niet met actief en alert zijn. Uw bed moet een rustige, comfortabele plek zijn die bestemd is om te slapen.

Regel 4: sta op als u 40 min. wakker ligt

Als u in bed ligt, niet kunt slapen en langer dan 40 min. wakker ligt, sta dan op en ga iets vervelends doen. Uw hersenen leren dan dat ze niet beloond worden met iets leuks als ze u wakker houden. ga de vloer dweilen of breng uw boekhouding in orde. Doe hetzelfde als u in het midden van de nacht wakker ligt. Ga pas terug naar bed als u moe en slaperig bent.

Regel 5: slaap enkel s'nachts

Slaaponderzoekers hebben vier slaapfasen geïdentificeerd. Fase 1 is het begin van uw slaap. U stuurt uw gedachten niet meer bewust. Vaak zijn mensen die worden gewekt in fase 1 zich er niet van bewust dat ze al sliepen. Daarom zijn dutjes overdag af te raden: door te rusten met gesloten ogen belandt u in fase 1 zonder het te weten. Uw slaappatroon raakt verstoord en uw slaapbehoefte vermindert tegen bedtijd. Fase 2 omvat het grootste deel van uw slaap. een kenmerk van deze fase is bijvoorbeeld als uw spierspanning daalt. De diepe slaap - fase 3 en 4 treedt meestal vroeg in de nacht op en duurt minder dan twee uur. Daarna tijdens de REM-slaap, besteedt u meer tijd aan dromen. De beste manier om er zeker van te zijn dat fase 1 's'avonds laat overgaat in fase 3 en 4 is ervoor zorgen dat u overdag wakker blijft.

Regel 6: los uw problemen overdag op

Vaak wachten mensen tot ze gaan slapen om over iets na te denken. Als u de slaap niet kan vatten omdat u ligt te tobben, volg dan deze richtlijnen:
- Zoek naar de positieve kant van uw zorgen. Er is voor alles een oplossing. Denk aan één stap die u de volgende dag kunt ondernemen. Schrijf die stap op en onderneem die stap effectief de volgende dag.
-Stel u een grote zak voor en stop alle beelden en woorden die te maken hebben met uw problemen erin. Vorm een leveindig beeld van hoe uw leven er zou uitzien zonder uw problemen. Leg dat beeld bovenaan in de zak en stop de zak ver weg in uw gedachten.
-Vraag nu aan uw onbewuste 'ik' om door de zak te gaan terwijl u slaapt en oplossingen te vinden. Probeeer terwij u dit denkt uw innerlijke stem te horen die dit vraagt. Probeer die stem vermoeid en slaperig te llaten klinken. Om het even wàt u denkt, denk het met een onstpannen stem die klinkt alsof u wil geeuwen. Op die manier zullen uw hersenen de boodschap krijgen dat ze enkel het volgende willen: rustig, warm en comfortabel slapen.

14:12 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.