29-02-04

De formule voor een gelukkig leven!

Blijkbaar kun je ook in een wiskundige formule uitdrukken of je al dan niet gelukkig bent. Tel P op met 5E en 3H en je moet aan de weet komen in welke gemoedstoestand je op dit ogenblik vertoeft. Twee Britse geleerden hebben de formule uitgewerkt op basis van een onderzoek bij 1000 personen. Een psychologische test plus de door de proefpersonen beantwoordde vragen gaven als uitkomst dat de ideale emotionele toestand deze van de formule P + 5E + 3H is.

P staat voor Persoonlijkheid, Personality. De E voor Existence en geeft weer wat je gezondheidstoestand is, je relaties en verhouding tot familie, vrienden en collega's en de financiële situatie van het ogenblik. En H staat dan weer voor Higher Order, hoe je over jezelf denkt, welke idealen je koestert en wat je verwachtingen van het leven zijn.

Hoe hoger het cijfer voor de groep E hoe beter mensen zich voelen. Met het cijfer 5 zit het dus helemaal snor. Voor de derde groep mag je niet te hoog willen grijpen en dus is een 3 ideaal.

Beide psychologen dit de geluksformule uitdachten ondervroegen 500 vrouwen en evenveel mannen van 18 jaar of ouder. Op basis van hun antwoorden gaven ze punten op 80 uiteenlopende vragen.

De testen brachten wel aan het licht dat vrouwen soms anders reageerden op gelijkaardige situaties dan mannen. Zo is mooi en warm weer, contacten met familie en kinderen en het bekomen van resultaten bij gewichtsverlies van groter belang voor vrouwen om zich gelukkig te voelen dan bij de mannelijke proefpersonen. Voor mannen blijken seks, avontuurtjes, hobby's en sport meer bepalend om zich gelukkig te voelen.

11:48 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mannen gelukkiger dan vrouwen in relatie en gezin

Het gevoel constant tijd te kort te hebben, blijkt een belangrijke factor bij het ervaren van stress. Het grootste deel van de Belgen probeert tijd te winnen door minder TV te kijken (53%), vaker snelle maaltijden te nuttigen (38%) en minder te sporten (19%).

De Belgische vrouw lost tijdsgebrek ook op door minder tijd voor zichzelf te nemen (42%). Mannen winnen dan weer tijd door minder te slapen (50%). Opvallende uitkomst is ook dat zowel in België, Nederland als Duitsland mannen gelukkiger zijn in hun relatie en/of gezin dan vrouwen. Deze resultaten blijken uit het tweede RelaxIndex onderzoek, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Center Parcs. 1200 Belgen, Nederlanders en Duitsers werden hiervoor ondervraagd.

Hoewel mannen en vrouwen in België allebei wel gelukkig zijn in hun relatie en/of gezin, zijn mannen toch een stuk gelukkiger dan vrouwen (mannen +32, vrouwen +20 punten)(*). Daarnaast hebben mannen vaker het gevoel alles te kunnen doen wat ze willen. Ze maken zich wel meer zorgen over hun financiële situatie dan de vrouw. Zij maakt zich eerder zorgen over de gezondheid van zichzelf en haar naasten.

In een vorig RelaxIndex onderzoek (mei 2003) werd slaapgebrek door 44% van de Belgen als grootste stressoorzaak opgegeven. Nu ziet 47% van de Belgen minder slapen juist als een oplossing om tijd te winnen. “Tijdsgebrek veroorzaakt voor een deel het gevoel van stress. Door minder te slapen hoopt men tijd te winnen, terwijl slaaptekort uiteindelijk weer stress veroorzaakt. Het lijkt een vicieuze cirkel,” aldus Ilse Bollens, Communicatiemanager van Center Parcs. “We weten uit eerder onderzoek dat mensen willen ontspannen door tijd te besteden aan hun partner en/of gezin. Maar dat ook de fysieke behoefte aan ontspanning en rust zo groot is, heeft ons verrast.”

11:44 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-04

6 gouden regels voor een perfecte nachtrust

Regel 1: sta vroeger op

Sta elke dag 20 min. vroeger op dan normaal.Uit onderzoek in slaaplabo's is gebleken dat dit de enige effectieve manier is om slapeloosheid aan te pakken. Omdat slaap een natuurlijke cyclus is - en in slaap vallen u dus gewoon overkomt - is blijven wakker liggen geen bewuste 'daad'. Wat u wél zelf in handen hebt, is het moment dat u opstaat. Een verandering daarin zal uw lichaamsklok en de rest van uw 'slaap-waak' cyclus ook veranderen.

Regel 2: ga pas slapen als u moe bent

Veel mensen vinden dat ze op een bepaald uur naar bed 'moeten', of ze gaan vroeger naar bed dan ze zouden willen 'om alvast wat te rusten'. Fout! Slaap kun je niet forceren. Als u moe bent en klaar om te gaan slapen, komt er melatonine vrij in uw hersenen. Dit geeft u een warm gevoel en al wat u nog wil doen, is gaan liggen. Op het moment dat de slaap intreedt, dwalen uw gedachten af, uw ademhaling wordt trager en dieper en uw hersengolven veranderen. U bent pas klaar om te gaan slapen wanneer uw lichaam u duidelijk zegt dat het moe is. Eens uw nieuwe slaapcyclus ingesteld, zult u merken dat u steeds ongeveer op hetzelfde uur moe wordt.

Regel 3: Beperk uw activiteiten in bed

Er zijn maar twee dingen die u in bed mag doen: vrijen en slapen. Dus niét eten, lezen, tv kijken of telefoneren. Op die manier associeert u uw bed uitsluitend met slaap, niet met actief en alert zijn. Uw bed moet een rustige, comfortabele plek zijn die bestemd is om te slapen.

Regel 4: sta op als u 40 min. wakker ligt

Als u in bed ligt, niet kunt slapen en langer dan 40 min. wakker ligt, sta dan op en ga iets vervelends doen. Uw hersenen leren dan dat ze niet beloond worden met iets leuks als ze u wakker houden. ga de vloer dweilen of breng uw boekhouding in orde. Doe hetzelfde als u in het midden van de nacht wakker ligt. Ga pas terug naar bed als u moe en slaperig bent.

Regel 5: slaap enkel s'nachts

Slaaponderzoekers hebben vier slaapfasen geïdentificeerd. Fase 1 is het begin van uw slaap. U stuurt uw gedachten niet meer bewust. Vaak zijn mensen die worden gewekt in fase 1 zich er niet van bewust dat ze al sliepen. Daarom zijn dutjes overdag af te raden: door te rusten met gesloten ogen belandt u in fase 1 zonder het te weten. Uw slaappatroon raakt verstoord en uw slaapbehoefte vermindert tegen bedtijd. Fase 2 omvat het grootste deel van uw slaap. een kenmerk van deze fase is bijvoorbeeld als uw spierspanning daalt. De diepe slaap - fase 3 en 4 treedt meestal vroeg in de nacht op en duurt minder dan twee uur. Daarna tijdens de REM-slaap, besteedt u meer tijd aan dromen. De beste manier om er zeker van te zijn dat fase 1 's'avonds laat overgaat in fase 3 en 4 is ervoor zorgen dat u overdag wakker blijft.

Regel 6: los uw problemen overdag op

Vaak wachten mensen tot ze gaan slapen om over iets na te denken. Als u de slaap niet kan vatten omdat u ligt te tobben, volg dan deze richtlijnen:
- Zoek naar de positieve kant van uw zorgen. Er is voor alles een oplossing. Denk aan één stap die u de volgende dag kunt ondernemen. Schrijf die stap op en onderneem die stap effectief de volgende dag.
-Stel u een grote zak voor en stop alle beelden en woorden die te maken hebben met uw problemen erin. Vorm een leveindig beeld van hoe uw leven er zou uitzien zonder uw problemen. Leg dat beeld bovenaan in de zak en stop de zak ver weg in uw gedachten.
-Vraag nu aan uw onbewuste 'ik' om door de zak te gaan terwijl u slaapt en oplossingen te vinden. Probeeer terwij u dit denkt uw innerlijke stem te horen die dit vraagt. Probeer die stem vermoeid en slaperig te llaten klinken. Om het even wàt u denkt, denk het met een onstpannen stem die klinkt alsof u wil geeuwen. Op die manier zullen uw hersenen de boodschap krijgen dat ze enkel het volgende willen: rustig, warm en comfortabel slapen.

14:12 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-02-04

Keukentips

Soms moet je een hoeveelheid 'kleverige' ingrediënten afmeten in een maatlepel of -beker. Denk maar aan margarine, honing of vette kaas. Als je die maatbeker vooraf even bestuift met plantaardige olie dan kan je 'm ook veel makkelijker schoonmaken. In de betere horecaspeciaalzaak vind je zowel allerlei maatbekers als lege plastic sprayflesjes.

Vind je ook dat erwtjes uit blik soms zo naar... erwtjes uit blik smaken? Wel, je kan ze een smaakstoot geven door er een in fijngesneden plakjes wortel bij te voegen. Maak ze dan klaar in wat boter. En je erwtjes smaken een stuk beter! En vergeet ze ook niet te kruiden met p&z, en peterselie.

Als je veel uien moet snipperen of een chilipeper wil versnijden, trek dan snel van die fijne latex chirurgische handschoenen aan. Zo vermijd je geurtjes aan de vingers in het eerste geval en in het tweede geval pijnlijke vingers als je fijne kloofjes in je handen zou hebben. Je kan ze ook gebruiken bij het verwerken van rauw (kippen)vlees bv

10:23 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-02-04

De beste anti-vries

Om je auto tijdens het barre winterweer start- en rijklaar te houden, kun je maar beter een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

- Tegen ijsvorming op de ruiten: wrijf ze in met een doormidden gesneden aardappel.
- Tegen aanwaseming aan de binnenkant: breng met een doek een beetje shampoo aan op de ruiten.
- Tegen vastgevroren sloten: plak de sloten af met plakband.
- Tegen vastgevroren handrem: parkeer de auto in een versnelling en leg blokken achter de wielen als je op een helling parkeert.
- Tegen opstandige motor: schakel bij het starten alle onnodige stroomverbruikers als radio en lichten uit.

15:40 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

15-02-04

Invriezen: zo hoort het!

De voedingswaarde van diepgevroren groenten en fruit is vergelijkbaar met die van verse producten, op voorwaarde dat de voedingsmiddelen correct worden ingevroren.

Invriestips

-Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C.

Bij sommige diepvriezers kan de capaciteit tijdelijk worden verhoogd om het invriezen te versnellen. Controleer of uw diepvriezer naar behoren werkt. Leg een thermometer in het vriesvak en kijk de temperatuur na.

-Ga uit van verse producten van eerste kwaliteit. -Blancheer verse groenten voor ze in de diepvriezer gaan. Dit om het verlies aan vitaminen en kleur onder invloed van de inwerking van enzymen te beperken. Dompel het voedsel een tweetal minuten in kokend water onder om de aanwezige enzymen te inactiveren. Spoel ze vervolgens kort met koud water af om het kookproces stop te zetten en verdere verslapping van het weefsel tegen te gaan.
-Groenten zijn beter bestand tegen invriezen dan vruchten, temeer omdat we ze in het algemeen na ontdooiing door middel van koken zachter maken. Fruit eten we liever stevig en ongekookt. Vruchten worden daarom zelden geblancheerd. De door enzymen veroorzaakte bruine verkleuring van ingevroren vruchten kan worden voorkomen door ze onder te dompelen in een suikeroplossing en/of ze met ascorbinezuur (vitamine C) te behandelen.
-Koel warme producten snel af voordat u ze in de vriezer plaatst (bijvoorbeeld door de pan/schaal in een bak met ijs te zetten).
-Gebruik geschikt verpakkingsmateriaal.
-Ga hygiënisch te werk.
-Maak kleine, platte pakketjes met zo weinig mogelijk lucht (maximaal 1 kg). Zo kan de koude sneller tot de kern doordringen en wordt ook vriesbrand vermeden. Vriesbrand ontstaat door verdamping van ijskristallen aan het oppervlak. Hierdoor worden zowel de structuur als de smaak van het product aangetast.
-Vries geen te grote hoeveelheden in één keer in.
-Voorzie elk diepvriespakje van een datum.
-Geblancheerde groenten bewaren 8 tot 9 maanden.
-Vries producten die al eerder bevroren zijn geweest, nooit opnieuw in. Hierdoor gaat de kwaliteit sterk achteruit en neemt de kans op een voedselvergiftiging toe.

Ontdooien: zo hoort het.

De bewaartijd van producten wordt behoorlijk verlengd door ze in te vriezen. Maar een product is ook hierdoor niet onbeperkt houdbaar. Diepvriezen zet de bederfbevorderende factoren op een laag pitje maar schakelt ze niet definitief uit. Zodra de temperatuur stijgt tijdens het ontdooien, ontwaken de micro-organismen uit hun schijndood en kunnen de enzymen en andere biologische processen hun afbraakwerk opnieuw versneld verder zetten. Correct ontdooien is dus belangrijk om problemen van voedselvergiftiging te vermijden.

Ontdooitips

-Ingevroren groenten worden best direct gekookt, zonder ze eerst te laten ontdooien.
-Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
-Een praktisch nadeel van het ontdooien in de koelkast is dat het langzaam gaat. Leg het vlees of de vis daarom al de avond voor het wordt bereid vanuit de diepvriezer in de koelkast.
-Wanneer het product wordt ontdooid in de magnetron moet het meteen daarna ook worden bereid.
-Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht of drip vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest. Vochtverlies betekent ook verlies aan voedingsstoffen, smaak en kwaliteit.
-Leg bevroren vlees of vis altijd op een bord of in een bakje om te voorkomen dat de drip in de koelkast of de magnetron lekt en zo mogelijk andere voedingsmiddelen besmet. Dek het geheel af zodat het vlees zelf ook niet kan worden besmet vanuit de omgeving.
-Spoel na het ontdooien de drip van het bord af met heet water en spoel ook de gootsteen na.
-In de huishoudkeuken is alleen door en door verhitten (tot 75°C in de kern) effectief om bederfbevorderende micro-organismen en enzymen uit te schakelen en te inactiveren.

15:15 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

'Light' sigaretten zijn even schadelijk als andere

Een Amerikaans onderzoek dat in de British Medical Journal verschenen is, toont aan dat het risico op overlijden door longkanker niet minder groot is, voor wie 'light' sigaretten rookt.

Het onderzoek betrof 364 239 mannen en 576 535 vrouwen van dertig en ouder, die nooit gerookt hadden, ex-rokers waren of roker waren op het moment van hun deelname aan het onderzoek. De studie onderzocht het verband tussen het teergehalte in gerookte sigaretten en het aantal overlijdens door longkanker na zes jaar.

Commentaar van de Belgische Federatie tegen Kanker

Miljoenen mensen roken 'light' sigaretten, in de waan dat ze zo hun gezondheid minder schaden dan met 'gewone' sigaretten. 'Light' roken beperkt het risico op kanker evenwel niet, zoals blijkt uit het eerste omvangrijke onderzoek over sterfte bij rokers.

Het onderzoek toont aan dat alle rokers een significant hoger risico lopen om van longkanker te sterven, ongeacht het teergehalte in de sigaretten die ze roken, dan mensen die nooit gerookt hebben of ermee gestopt zijn.

Mensen die voor hun vijfendertigste stoppen met roken, lopen een vergelijkbaar risico als zij die nooit gerookt hebben. Het risico bij mensen die 'light' sigaretten roken (7-14 mg teer) verschilt niet of nauwelijks van het risico bij rokers van 'medium' sigaretten (15-21 mg teer). Het risico op longkanker lag in elk geval nog hoger voor mensen die sigaretten zonder filter roken (22 mg teer of meer).

De resultaten zijn te verklaren doordat rokers van 'light' sigaretten zonder het te beseffen krachtiger inhaleren. Uit de studie blijkt dat het verband tussen het teergehalte en het risico op kanker alleszins niet rechtevenredig is.

15:05 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-02-04

Overgewicht veroorzaakt risico's bij zwangerschap

Vrouwen die te zwaar zijn als ze zwanger worden hebben een groter risico op hoge bloeddruk en hartritmestoornissen en zelfs de dood van hun kindje net voor of net na de bevalling.

Volgens Zweedse experts zou elke vrouw, uiteraard enkel als haar BMI (Body Mass Index) aangeeft dat ze te dik is, een serieus dieet moeten overwegen voor ze probeert om zwanger te worden om de risico's te verminderen. Een expert die ervaring heeft met zwangerschap en bevallingen bij obesitas-patiënten (mensen met een BMI hoger dan 30) zou hen moeten begeleiden om hun zwangerschap zo probleemloos mogelijk te laten verlopen.

Een BMI die lager ligt dan 30 zou de risico's al fel verminderen en met een normale BMI (tussen de 19 en 26) werden er geen speciale moeilijkheden meer vastgesteld.

20:39 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-02-04

Veel praten efficiënt

Slecht nieuws als je altijd gepocht hebt dat je meer hersens hebt in je pink dan je vriend in zijn hele lijf bij een discussie. Het omgekeerde is namelijk waar, mannen hebben tot 16 procent meer hersenen dan vrouwen. Voor het manvolk enthousiast begint te juichen, er is wel degelijk een maar.

Vrouwen gebruiken hun hersen immers veel efficiënter dan mannen waardoor ze hen op veel vlakken inhalen en zelfs voorbijsteken. Vrouwen hebben namelijk een veel beter visueel vermogen omdat het hersendeel dat daarvoor zorgt bij vrouwen groter is dan bij mannen.

Ja, zelfs een routebeschrijving kunnen vrouwen beter begrijpen zolang er maar genoeg visueel herkenbare punten op staan (als het over kaartlezen gaat zwijg je dan weer maar beter...) Het belangrijkste verschil is misschien de communicatie. Door de betere samenwerking tussen het linkse deel en het rechtse deel van de hersenen beleven vrouwen hun emoties veel intenser dan mannen.

Om die te uiten hebben ze ondermeer behoefte aan het uitspreken van ongeveer 6000 woorden per dag. Bij mannen is dat maar een tiende. Geef toe, als jij maar 600 woorden per dag zou willen zeggen, zou je die dan echt willen besteden aan het nieuwe kleedje van de buurvrouw?

11:16 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

08-02-04

Chocolade houdt jong

We snoepen er echt van, van die wetenschappelijke studies waarin bewezen wordt dat chocolade eigenlijk heel gezond is.

Dat pekelzonde nummer één stoffen bevat waardoor we ons beter voelen is al oud nieuws, maar wetenschappers hebben nu nog meer argumenten gevonden om het slechte geweten van lijners even uit te schakelen.

Een onderzoeksteam heeft namelijk door middel van dierproeven uitgemaakt dat chocolade de celveroudering vertraagt, schadelijke cholesterol aanpakt en de beenderdikte verhoogt.

Voor de onderzoekers is er nog meer werk aan de winkel. Binnen de zes maanden worden 36 vrijwilligers zes weken lang op een dieet gezet met drie verschillende chocoladesoorten. Het is soms zoet, de opoffering voor de wetenschap...

19:11 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |