06-03-04

15 tips tegen verkoudheid

1. Als uw verkoudheid het gevolg is van een virale ontsteking en u hebt koorts, dan bent u sneller uitgedroogd dan u denkt. Drink zoveel mogelijk. Meng honing in uw drank; honing houdt bacteriën onder controle en gaat zo secundaire infecties tegen. Er zijn verschillende soorten thee op de markt die specifiek samengesteld zijn om verkoudheden te verlichten en de weerstand te verhogen. Bijvoorbeeld 'wintermix' van Biover, met echinacea (weerstandssverhogend), tijm en eucalyptus (zuiveren de ademhalingswegen), rozenbottel en sinaasappel (rijk aan vitamine C) en zoethout (verwarmende werking).

2. Als u een verkoudheid voelt opkomen, verhoog dan uw inname van natuurlijke vitamine C (tot 4 gram per dag, in verspreide dosissen). Eet zoveel mogelijk kiwi's en drink vers sinaasappelsap.

3. Suiker verzwakt het immuunsysteem en maakt u vatbaarder voor verkoudheden. Beperk zoetigheid en geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, witte rijst en witte pasta.

4. Een verkouden lichaam staat onder zware stress. Vermijd zware maaltijden om energie te sparen die nodig is om de verkoudheid tegen te gaan. Haal uw voedingsstoffen uit maaltijdsoepen en vermijd bewerkte voeding.

5. Als u rookt, beperk dan uw rookgedrag tot een absoluut minimum. Rokers produceren dikkere slijnmen en dat maakt hun kwetsbaarder voor infecties.

6. Als u veel sport, verminder dan uw inspanningen als u verkouden bent: als u uw normale trainingsschema blijft volgen, zal dit uw herstel vertragen. Zachte oefeningen en frisse lucht daarentegen versnellen het herstel.

7. Ecinacea maakt u sterker tegen verkoudheden omdat het dat deel van het immuunsysteem stimuleert dat verantwoordelijk is voor het verweer tegen aanvallen van virussen en bacteriën.

8. Vochtig of koud weer kan geen verkoudheid veroorzaken, maar plotse temperatuurschommelingen kunnen de symptomen wel sneller activeren. Vermijd daarom dat u door koude bevangen wordt of oververhit geraakt.

9. Was uw handen altijd grondig. Griep verspreidt zich voornamelijk via lichamelijk contact. Poets ook onder uw nagels en droog uw handen grondig, liefst in warme lucht. Bescherm uw mond als u hoest of niest.

10. Eet 7 porties verse groenten en fruit per dag of neem een samengesteld vitamine- en mineralensupplement dat rijk is aan antioxidanten.

11. Neem niet zomaar om het even welke pijnstiller tegen hoofdpijn, koorts en andere aandoeningen die geassocieerd worden met griep of verkoudheid. Paracetamol is waarschijnlijk het veiligste en meest onschuldige middel.

12. Drink zoveel mogelijk warme dranken. Vooral kippenbouillon werkt effectief tegen verkoudheden omdat het bijzonder rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen. Warme vloeistoffen stoppen de de beweging van neutrofielen. Dat zijn blooedcellen die aanvallende virussen bestrijden, maar ook griepachtige symptomen opwekken. Warme vloeistoffen doen bovendien de temperatuur in de neus- en de mondholte stijgen, wat helpt om virussen op afstand te houden.

13. Wees zeer voorzichtig met neussprays. Vaak zijn ze veel minder onschuldig dan ze lijken. Kies voor sprays op basis van kruiden en planten. Een dampbad boven heet water met een paar druppeltjes eucalyptusolie is nog altijd veel gezonder dan een tablet sinutab bijvoorbeeld.

14. Knoflook is een van de meest effectieve natuurlijke remedies tegen verkoudheid omwille van de antivirale en antibacteriële eigenschappen. Als u niet van knoflook houdt, kunt u looksupplementen nemen die de intensiteit en duur van een verkoudheid verminderen. Eén teentje rauwe knoflook per dag kan uw weerstand tegen verkoudheden al aanzienlijk vergroten. ook uien en prei bevatten veel antivirale stoffen.

15. Tea tree olie heeft niet alleen antiseptische, maar ook antivirale eigenschappen. Doe twee druppeltjes in een kom kokend water en damp met een handdoek over uw hoofd gedurende 5 à 10 minuten: uw luchtwegen zullen ontstoppen en de infectie zal verminderen.

19:46 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt Bedankt voor de tips!

Gepost door: Marie-Claire | 17-11-05

De commentaren zijn gesloten.