08-03-04

Wat is nu echt het beste voor je baby tijdens je zwangerschap?

Eten en drinken

VERMIJDEN!

- Rauwe vis, schelpdieren, niet-gepasteuriseerde melk, zachte en blauwgeaderde kazen (cottage cheese en smeerkaas type Philadelphia kunnen wél), softijsjes, patés en ongewassen salades in een plastic verpakking. Al deze voedingswaren kunnen immers de chadelijke listeriabacterie bevatten.
- Rauwe en zachtgekookte eieren (vaak ook verwerkt in chocolademousse en mayonaise): houden een risico in voor salmonellavergiftiging.
- Rauw of saignant vlees: verhoogd risico op toxoplasmaose en salmonella.
- Lever en ander orgaanvlees: bevat hoge dosissen vitamine A, wat schadelijk kan zijn voor de baby.
- Pindanoten: kunnen leiden tot een voedselallergie bij de baby.
- Koffie, thee en cafeïnehoudende frisdranken: beperk je tot twee kopjes of één glas frisdrank per dag.

DOEN!

- Algemeen: dit is het uitgelezen moment om evenwichtig te eten. Probeer in elk geval niet te diëten als je zwanger bent, maar ook niet te eten voor twee. Je hebt dagelijks slechts 300 kilocalorieën extra nodig en overmatig snoepen of eten kan leiden tot zwangerschapsdiabetes.
- Vóór de zwangerschap en tijdens de eerste 12 weken: drie op vier van de belangrijkste aangeboren defecten van de hersenen en de rug (met name neuraalbuisdefecten zoals een open ruggetje of spina bifida en een 'waterhoofd') kunnen worden voorkomen als de vrouw in een heel vroeg stadium van haar zwangerschap voldoende foliumzuur inneemt. Voedingswaren met een hoog gehalte aan foliumzuur zijn onder meer spruitjes, broccoli, spinazie, bonen, linzen en volkorenbrood.
- Tijdens het tweede trimester krijgen veel vrouwen last van vermoeidheid en dat komt meestal door een te laag ijzergehalte in het bloed. Probeer daarom wat vaker ijzerrijke voedingswaren als gedroogd fruit, groene groenten, rood vlees, sardientjes en ontbijtgranen op het menu te zetten.
- Vette vis? Zalm, makreel, tonijn, sardienen en forel bieden een rijke bron aan Omega 3-vetzuren, die essentieel zijn voor een goede ontwikkeling van de hersenen en ogen. Beperk de consumptie echter tot één of twee keer per week.

Sport en schoonheid

VERMIJDEN!

- Sporten waarbij je makkelijk kunt vallen: paardrijden, parachutespringen, muurklimmen of skiën. Als je nooit aan sport hebt gedaan, begin je tijdens je zwangerschap ook beter niet aan intensieve sporten als high impact aerobics, squash of duiken.
- Sauna's stoomcabines en hete bubbelbaden. Als je lichaam oververhit raakt, geldt dat ook voor dat van de baby en dat kan leiden tot handicaps.
- Hoewel niet bewezen is dat acne-en antirimpelcrèmes met Retin-A schadelijk zijn, kunnen hoge dosissen van retinoid wel kwaad. Misschien beter toch geen risico's nemen.
- Opgelet met haarkleurmiddelen: sommige producten bevatten erg schadelijke chemicaliën. Licht je kapper in over je zwangerschap en vraag informatie.

DOEN!

- Wandelen, fietsen, zwemmen, yoga, pilates.
- Massages kunnen heel therapeutisch zijn, lig op je zij of zit.
- Ben je voor aromatherapie te vinden, gebruik dan geen oliën tot dertien weken zwangerschap.

Vakantie

- Vliegen kan zonder problemen tot 6 maanden of 28 weken zwangerschap. deze regel geldt zowel op korte-als op langeafstandsvluchten. Sommige maatschappijen laten vrouwen die langer zwanger zijn toe met een medisch attest, soms ook zonder. Allemaal heel mooi natuurlijk, maar hou er dan wel rekening mee dat wanneer je bevalling in volle vlucht begint en men speciaal voor jou het vliegtuig moet laten landen, de kans groot is dat de kosten voor jouw rekeinig zijn.
- Zonnen: je huid is extra gevoelig tijdens de zwangerschap en verbrandt sneller dan ooit. Gebruik een zonecrème met hoge beschermingsfactor en vermijd urenlang zonnebaden.

Seks, drugs & rock-'n-roll

- Roken; het kan niet vaak genoeg gezegd. Nicotine wordt zwaar gelinkt aan een hoog risico tot miskramen en is de grootste oorzaak van vroeggeboorte, groeistoornissen en doodgeboorte. Het kan ook leiden tot mentale achterstand van je baby.
- Alcohol: probeer je alcoholverbruik te beperken tot 2 à 3 glazen per week.
- Pijnstillers: bij pijnklachten is het veilig om paracetamol te nemen (lees altijd zorgvuldig de bijsluiter). Waag je nooit aan andere medicatie zonder je arts te raadplegen)
- Soft drugs als marihuana en hasj worden afgeraden mede omdat ze eigelijk met tabak gebruikt worden. Dat we nog weinig weten over hun invloed op de ontwikkeling van het kind is een andere reden om ze niet te gebruiken.
- Seks: heb je een verleden van miskramen of spontane bloedingen tijdens de zwangerschap, dan is het verstandig geen seks te hebben tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap. Zoniet: geniet met volle teugen.

16:14 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wat is nu echt het beste voor je baby tijdens je zwangerschap? Het zijn allemaal zeker handige tips, maar helaas niet uitgebreid genoeg!
Graag wil ik weten hoe lang je in een sauna mag/kan zitten.
Ik ben nu iets meer als 4 mnd zwanger en wil over een paar weken met een vriendin naar een beautycenter met sauna. En graag wil ik ook weten of je onder de zonnebank mag en hoe lang?
Hopelijk kan iemand mij hierover advies geven!
Met vriendelijke groet, Zsófia Mijné

Gepost door: Zsófia Mijné | 02-04-04

De commentaren zijn gesloten.