05-04-04

Beestjes, allemaal beestjes...

Bureau oppervlak: 70.000.000

Uw bureau zelf is, met 3.275 beestjes per vierkante centimeter, de 'Club Med' voor bacteriën. Op het gemiddelde bureau trippelen 100 keer meer bacteriën rond dan op een keukentafel, en zelfs 400 keer meer dan op een wc-bril. Op een bureaublad is de levensduur van bacteriën beperkt. De meeste soorten houden niet van gladde, harde oppervlakken. Ze vinden er ook geen voedsel, daarom is het belangrijk geen etensresten te laten rondslingeren. Alleen de enterokokken kunnen er langer overleven, dat is een taaie bacterie, die je ook op deurklinken terugvindt, en bij verzwakte mensen kan leiden tot bloedinfecties. En een griepvirus kan op het werkblad makkelijk 72 uur overleven.

Remedie: poets elke ochtend uw bureau met een ontsmettend doekje.

Computer: 410.686

Goed voor 515 bacteriën per vierkante centimeter. Dezelfde soorten die ook in onze uitwerpselen zitten. Komt ervan als men na een toiletbezoek de handen niet of nauwelijks wast, terwij een computerklavier omdat het zo moeilijk te reinigen valt vaak een ideaal doorgeefluik voor microben vormt. Zo is er een geval bekend waarbij zelfs de gevaarlijke ziekenhuisbacterie via een klavier werd doorgegeven. In sommige ziekenhuizen experimenteert men daarom tegenwoordig met waterdichte klavieren, die makkelijk in ontsmettende alcohol gedompeld kunnen worden. Ook salmonella kan dagenlang op uw klavier blijven leven. Net als de shigellabacterie, die voorkomt bij mensen met diarree. Als die beestjes op uw toetsenbord belanden, hoef je er slechts enkel met de vingers naar de mond te brengen om ziek te worden.

Remedie: spuit elke ochtend een desinfecterende spray op uw klavier. Doe een pleistertje op sneetjes of wonden.

Tapijt: miljoenen

Maak kennis met de stofmijt: een wit spinachtig diertje die met miljoenen tegelijk op het tapijt rondkruipen en leven van onze huidschilfers. Eén mens voedt per dag ongeveer honderduizend mijten.

Remedie: het tappijt enkele kere per jaar chemisch laten reinigen.

Kop koffie: ontelbaar veel

In een kopje koffie zitten immens veel beestjes. Logisch: het wordt gemaakt met kraantjeswater, en dat zit vol bacteriën. Al is geen enkele ervan schadelijk voor de mens.

Remedie: geen

Blikje cola

Qua ph-waarde is cola te zuur voor bacteriën. Ze kunnen er niet voldoende in groeien. U mag dus zonder problemen aan hetzelfde blikje slurpen.

Computermuis

Met 261 engerds per vierkante centimeter draagt ook de computermuis een aanzienlijke besmettingsfactor. Vooral bij gebruikers die zelden hun handen wassen en graag in de neus peuteren.

Lift: ontelbaar veel

Liften zijn ideale doorgeefluiken voor bacteriën en virussen. Zo worden stafylokokken, die leiden tot voedselvergiftiging en wondinfecties, er uiterst makkelijk doorgegeven.

Remedie: neem gewoon de trap.

18:10 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

gruwel bleh al die beestjes ga je van gruwelen

ennuh mn computertje op mn werk ook maar eens afsoppen hihi
kusies

Gepost door: merel | 05-04-04

De commentaren zijn gesloten.