28-04-04

Rodekool

Rodekool wordt met winterkost geassocieerd, hoewel ze dankzij het telen van verschillende rassen eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar is.

Voor mensen met maag- en darmkwalen en last van de luchtwegen is ze een uitstekende remedie. de bladeren kunnen goed gebruikt worden bij kneuzingen en verzweringen, dat wisten de romeinen al.

Rodekool heeft een hoge voedingswaarde. Ze bevat vitamine A, B, C, kalk, kalium, ijzer, koper, arseen, lood, zwavel, fosfor, magnesium, cellulose en chlorofyl. Ze is bovendien arm aan vetten, maar voor sommigen is ze wat moeilijker verteerbaar.

Door het gehalte aan biologisch absorbeerbaar en niet giftig arsenicum geeft ze eetlust, levenskracht, gewichtstoename, verbetert ze de gelaatskleur en past bij groeizwakten en is gunstig voor tbclijders. Zwavel bestrijdt een te felle werking van de talkgklieren in de huid, verantwoordelijk voor eczeem op de hoofdhuid en op het gelaat. Kalium stimuleert de darmwerking en ontsmet de ingewanden, terwijl cellulose gunstig is voor de bloedsomloop en gezonde darmen. De verbinding van calcium en fosfor is uitstekend voor het skelet. Rodekool geneest maagzweren en ittekens van de darmslijmvliezen. ze bedaart keelontstekingen, helpt bij oedemen aan de knie en verzacht hoofdpijn. Het sap van de rodekool is een remedie tegen longaandoeningen en heesheid en bevat wormafdrijvende eigenschappen.

Rodekool wordt aanbevolen voor kinderen in de groeiperiode en ze mag ook door suikerzieken worden gebruikt.

Geen stank:

Sommigen hebben een hekel aan rodekool omwille van de geur die bij het koken wordt verspreid. Dat is vlug verholpen door een in azijn gedrenkte doek op het deksel van de kookpan te leggen of een mespuntje natriumbicarbonaat toe te voegen aan het kookwater.

09:46 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.