16-07-04

Denk jezelf gezond

Dat je persoonlijkheid een invloed heeft op het feit of je al dan niet ziek wordt, is iets dat al door de Oude Grieken vermoed werd. Maar nu lijken zich voor het eerst ook echte bewijzen daarvoor aan te dienen in studies.

De resultaten werden de laatste maanden bekend gemaakt. Bange ratten sterven vroeger dan hun dappere soortgenoten. Een gelijkaardig verschijnsel tref je ook bij mensen aan, ontdekte een onderzoeksteam uit Chicago: mensen met negatieve emoties lopen dubbel zoveel risico om Alzheimer te krijgen. Vorsters uit Califorinië kwamen met nog andere interessante gegevens. Omdat ze ondervonden hadden dat timide, introverte aidspatiënten sneller stierven, gingen ze die evolutie van naderbij bekijken. Ze stelden een grotere activiteit van het zenuwstelsel vast. Dit bleek de weerstand tegen HIV gevoelig te verminderen, in die mate zelfs dat standaard medicijnenbehandelijngen ondoeltreffend werden.

Niet alleen angst, maar ook woede en wantrouwen zijn ongezond. Mensen die vijandig zijn hebben een chronisch ingeschakeld onwillekeurig zenuwstelsel, waardoor onder meer een hogere bloeddruk gegenereerd wordt.

De link tussen persoonlijkheid en gezondheid komt er dus op neer dat een negatieve ingesteldheid voor stress zorgt en dat lang aanhoudende stress veranderingen van het immuunsysteem veroorzaakt. Dat heeft dan weer een schadelijke invloed op lichaam en hersenen. Ook het omgekeerde blijkt waar te zijn: een positieve ingesteldheid verbetert het immuniteitssysteem. Wanneer testpersonenen een griepvaccinatie kregen, bleek na zes maanden de positieve groep het hoogste gehalte antistoffen in het bloed te hebben.

Pessimisten kunnen overigens hun voordeel doen met die wetenschappelijke bevindingen, want volgens alweeer een ander Amerikaans onderzoek is die negatieve kijk geen manier van denken , maar een soort gedrag. Dat kan met eventueel hulp van psychologen veranderd worden. Dat het werken aan dat pessimisme helpt, blijkt uit een een project waarbij hartpatiënten geleerd werd op een andere manier met stress om te gaan. Die mensen hadden de volgende vijf jaar aanzienlijk minder mediscche zorg nodig. Ook het aantal hartproblemen daalde met iets minder dan de helft.

21:43 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.