16-07-04

Minder dik, betere erectie

Zwaarlijvige mannen kunnen erectiestoornissen verminderen door te diëten, zo blijkt uit Italiaans onderzoek. De vorsers volgden 110 mannen in een dieetkliniek. De helft ondernam een intensief programma, trainde en ging op dieet, de andere helft kreeg enkel advies over een gezondere levensstijl. Twee jaar later werde erectiële functie gemeten en daarbij scoorde de eerste groep beduidend beter, de tweede even slecht als ervoor. Vermoedelijk heeft dat alles te maken met een betere toestand van hart en vaten en daardoor een betere doorbloeding, ook in de penis.

23:19 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tanden kweken

In de verre toekomst moet het mogelijk worden om tanden te kweken door middel van stamcellen, beweert een Brits onderzoeksteam. De vorsters combineerden groeicellen van muizentanden met stamcellen uit embryo's van muizen om de basis voor tanden te creëren en plantten dat in de in de nieren van andere muizen. Daar groeiden ze uit tot volwaardige tanden.

De volgene stap is nu bewijzen dat de kunstmatig geproduceerde tandbeginsels zich ook tot tanden kunnen ontwikkelen in de kaak zelf. Ze bewezen al wel dat natuurlijke tandbeginsels tanden worden als ze ingeplant worden in de kaak van een muis.

Het zal nog wel even duren voor de techniek op mensen toegepast kan worden. Alleen het beenmerg weghalen, is een pijnlijke ingreep. Bovendien is niet duidelijk hoe men aan de cellen uit de tanden moet geraken. Ze uit embryo's winnen, levert zowel ethische als praktische problemen op . De teamleider maakt zich echter sterk dat cellen van volwassenen zullen kunnen worden gebruikt. Het moeilijkst zal zijn om de juiste cellen te vinden, zodat de nieuwe tand dezelfde vorm en grootte krijgt als de oorsprongkelijke. critici betwijfelden dat als het zover komt, de procedure wel veilig, efficiënt en betaalbaar zal zijn.

23:14 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Chocolade is gezond

Dat chocolade goed is voor het humeur, was vroeger al bekend. Nu tonen studies aan dat flavonoïde in het snoepgoed ook aders zou verwijden en de doorbloeding stimuleert. Op die manier verkleint het risico op hart-en vaatziekten. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer flavonoïde die bevat. Bij melkchocolade is dat verwaarloosbaar klein. Je kiest dus beter voor bittere chocolade. Flavonoïde zit ook in thee en blauwe bessen. Die producten zijn wel een stuk beter voor de lijn...

22:29 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Denk jezelf gezond

Dat je persoonlijkheid een invloed heeft op het feit of je al dan niet ziek wordt, is iets dat al door de Oude Grieken vermoed werd. Maar nu lijken zich voor het eerst ook echte bewijzen daarvoor aan te dienen in studies.

De resultaten werden de laatste maanden bekend gemaakt. Bange ratten sterven vroeger dan hun dappere soortgenoten. Een gelijkaardig verschijnsel tref je ook bij mensen aan, ontdekte een onderzoeksteam uit Chicago: mensen met negatieve emoties lopen dubbel zoveel risico om Alzheimer te krijgen. Vorsters uit Califorinië kwamen met nog andere interessante gegevens. Omdat ze ondervonden hadden dat timide, introverte aidspatiënten sneller stierven, gingen ze die evolutie van naderbij bekijken. Ze stelden een grotere activiteit van het zenuwstelsel vast. Dit bleek de weerstand tegen HIV gevoelig te verminderen, in die mate zelfs dat standaard medicijnenbehandelijngen ondoeltreffend werden.

Niet alleen angst, maar ook woede en wantrouwen zijn ongezond. Mensen die vijandig zijn hebben een chronisch ingeschakeld onwillekeurig zenuwstelsel, waardoor onder meer een hogere bloeddruk gegenereerd wordt.

De link tussen persoonlijkheid en gezondheid komt er dus op neer dat een negatieve ingesteldheid voor stress zorgt en dat lang aanhoudende stress veranderingen van het immuunsysteem veroorzaakt. Dat heeft dan weer een schadelijke invloed op lichaam en hersenen. Ook het omgekeerde blijkt waar te zijn: een positieve ingesteldheid verbetert het immuniteitssysteem. Wanneer testpersonenen een griepvaccinatie kregen, bleek na zes maanden de positieve groep het hoogste gehalte antistoffen in het bloed te hebben.

Pessimisten kunnen overigens hun voordeel doen met die wetenschappelijke bevindingen, want volgens alweeer een ander Amerikaans onderzoek is die negatieve kijk geen manier van denken , maar een soort gedrag. Dat kan met eventueel hulp van psychologen veranderd worden. Dat het werken aan dat pessimisme helpt, blijkt uit een een project waarbij hartpatiënten geleerd werd op een andere manier met stress om te gaan. Die mensen hadden de volgende vijf jaar aanzienlijk minder mediscche zorg nodig. Ook het aantal hartproblemen daalde met iets minder dan de helft.

21:43 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kindersterfte gelinkt aan omgeving

Een derde van alle kindersterfgevallen in Europa (100.000 per jaar) is te wijten aan een vervuilde of onveilige omgeving. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. De gegevens zullen deze week besproken worden tijdens een samenkomst van de bevoegde Europese ministers in Hongarije.

Ongevallen zijn verantwoordelijk voor drie vierden van de sterfgevallen In de armere Europese landen zijn ook longontsteking(door luchtvervuiling binnenshuis, veroorzaakt door het stoken met kolen en hout in slecht verluchte ruimtes) en diarree(door gebrek aan hygiëne en zuiver water) belangrijke doodsoorzaken .

In de rijkere landen kwamen meer gevallen van zelfmoord voor dan in de minder welvarende.

21:26 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |