11-09-04

Overwin de onzekerheid over je uiterlijk

Heel vaak komt onzekerheid voort uit een onjuiste perceptie van ons eigen uiterlijk. Hoe vaak heb je niet een compliment ontvangen juist in een periode dat je je 'dik, oud en rimpelig' voelde? En hoe vaak heb je niet het idee gehad dat de manier waar jij jezelf ziet niet gelijk is aan de manier waarop anderen ons zien? Denk daar maar eens over na. je zult zien dat je voorbeelden in gedachten schieten waaruit inderdaad blijkt dat de kijk die jij op jezelf hebt heel anders is dan die van anderen. Het is juist dit verschil tussen de visie van jou zelf en die van derden die ons parten speelt en die tot onderzekerheid kan leiden. Hier zijn een aantal simpele raadgevingen om te proberen om - in ieder geval voor deel - je onzekerheid over je uiterlijk te overwinnen:

1. Probeer te begrijpen hoe anderen jou zien en vergelijk dit beeld met het beeld dat jij van jezelf hebt. Analyseer de verschillen en probeer te begrijpen waarom jij je onzeker over je uiterlijk voelt terwijl anderen van mening zijn dat je er goed uitziet.

2. Laat je niet beïnvloeden door de schoonheidsidealen die ons door televisie en bioscoopfilms worden 'opgelegd'. Topmodellen en actrices uit Hollywood zijn geen realistische voorbeelden (je moest eens weten hoeveel uren zij bij de kapper, de schoonheidsspecialiste en in de sportschool doorbrengen).

3. Leer om je kleine schoonheidsfoutjes te accepteren.

4. Maar verzorg je uiterlijk tegelijkertijd goed. Verwaarloos je lichaam en uiterlijk niet en luister niet naar degenen die menen dat aandacht aan je lichaam, uiterlijk en kleding besteden 'oppervlakkig' is.

5. Accentueer je sterke punten. Heb je mooie ogen, een mooi stel benen of een weelderige boezem... accentueer die dan.

6. Verbeter je zwakke punten. Dat bedoelen we 'realistisch'. Je échte zwakke punten, niet die zwakke punten die je jezelf hebt aangepraat. Ga na of je nu echt een paar kilo's teveel weegt (of dat het maar een hersenspinsel is), of je haar echt meer verzorging nodig heeft, of je nagels er nu echt niet uitzien. Heb je duidelijk voor ogen wat je échte zwakke punten, doe er dan wat aan (maar zonder te overdrijven natuurlijk).

7. Probeer te lachen om je eigen schoonheidsfoutjes. Maak er een sterk punt van. Ieder heeft wel een zwak punt. alles hangt en staat met hoe je ermee omgaat. Barbara Streisand heeft ongelofelijk carrière gemaakt, ook al beantwoordt haar neus niet aan het hedendaagse schoonheidsideaal. Nederlands (ex)topmodel Marpessa maakte van de wallen onder haar ogen een pluspunt en de modewereld heeft haar altijd als zodanig geaccepteerd (sterker nog, de opdrachten stroomden binnen).

8. Wees je ook bewust van de schoonheidsfoutjes van de mensen om je heen. Het helpt je om je minder onzeker te voelen.

9. Een kennis of collega zal geen gelegenheid voorbij laten gaan om je (nog) onzekerder te maken. Dat terwijl zij misschien wel onzekerder is dan jij, maar zich alleen gedraagt alsof zij de mooiste van de wereld is. Doe hetzelfde als zij, maar dan op een sympathiekere wijze.

10. Leer om aan je uiterlijk het juiste gewicht toe te kennen. Ok, een mooi uiterlijk helpt, maar het is niet alles. Het is veel belangrijker dat je leert om van jezelf te houden zoals je bent, om je niet te verstoppen en je niet onzeker te voelen in aanwezigheid van anderen. Doe zoals de anderen. Neem een zekere houding aan. Je zult eens zien hoe onzeker zij daarvan zullen worden (en hoezeer ze je zullen bewonderen!)

16:00 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.