14-09-04

Space clearing

Je kent dat gevoel waarschijnlijk wel: je hebt de hele dag gewerkt en verlangt naar rust. Maar thuisgekomen vliegt de boel je aan. Overvolle kasten, een stapel tijdschriften naast de bank, vuile kopjes op de aanrecht. rust en harmonie zijn ver te zoeken. Je krijgt een onbehaaglijk en onrustig gevoel.

Waarschijnlijk is er in je huis teveel negatieve energie. Huizen en meubilair absorberen namelijk, volgens de feng shui-leer, negatieve energie die ze voor lange tijd kunnen vasthouden. Om je huis te ontdoen van negatieve invloeden is 'space clearing' nodig.Space clearing is eigenlijk niets anders dan het opruimen van je huis en vooral het weggooien van spulletjes die je niet meer gebruikt. Space clearing is op zichzelf al rustgevend. Neem er alle tijd voor. Trek iets gemakkelijks aan, luister naar relaxte muziek en ga je kasten en laden door.

Gooi dingen die je niet meer gebruikt weg. Misschien heb je daar moeite mee. Kledingstukken, boeken en gadgets zijn vaak verbonden aan herinneringen, aan bepaalde personen. Toch is het niet goed altijd maar alles te bewaren. Hierdoor blijven we in het verleden steken, terwijl het belangrijk is in het hier-en-nu te leven.

Zorg ook voor orde in de badkamer. Vaak genoeg slippen de kastjes dicht met allerlei halflege potjes en crèmetjes die je al maanden niet meer gebruikt. Gooi ze weg en spaar alleen de producten die je regelmatig gebruikt. Zet de grote verpakkingen achter in de kastjes en plaats de kleinere verpakkingen, potjes en flesjes ervoor. De grote verpakkingen blijven zo goed zichtbaar en de kleinere potjes en flesjes heb je voor het grijpen. Verzamel verder losse dingen, zoals nagellak, speldjes, elastiekjes en dergelijke in een mandje, liefst van natuurlijk materiaal zoals riet. Een kartonnen opbergdoos is ook goed. (foto: een geordende badkamer zorgt voor een goed begin van de dag.)

In de keuken gooi je allereerst alle oude etenswaren weg. Soeppakjes waarvan de houdbaarheidsdatum al verstreken is, uitgedroogde toastjes, sauzen en jam die je niet meer gebruikt. Gooi ook pannen en keukengerei waar je niet meer mee werkt, weg. Zet de kruiden en sauzen bij elkaar zodat je ze direct weet te vinden en plaats de dingen die je niet vaak gebruikt achter in de keukenkastje.

Heb je eenmaal alle kleding, boeken, potjes, crèmetjes en pannen die je niet meer gebruikt uit je huis verwijderd, zorg dan voor positieve energie. Verlicht daartoe donkere hoekjes met schemerlampen of kaarsen en werk met spiegels.Spiegels weerkaatsen energie en zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Een grote spiegel in de eetkamer doet het altijd goed omdat het de hoeveelheid voedsel op tafel verdubbelt. Vermijd echter spiegels in de slaapkamer. Dit is nu juist een ruimte waar je rust en kalmte nodig hebt.

Space clearing is ook erg nuttig op kantoor. Zorg voor een opgeruimd bureau en loop regelmatig je kasten door om te zien of er niet dingen weg kunnen (naar het archief of in de prullenbak). Op deze manier is het prettiger werken en kun je je beter concentreren.

Een laatste tip: wees niet te ambitieus en doe niet het hele huis op één dag. één kamer per keer is genoeg. Geniet van de veranderingen en van de rust. 

09:13 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

... dat is een goed idee

Gepost door: dirk | 14-09-04

De commentaren zijn gesloten.