23-09-04

Leuk weetje over Coca cola...

Coca-Cola is uitgevonden door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid. Het idee om het drankje Coca-Cola te noemen komt van zijn zakenpartner Frank Robinson in 1885. De naam komt van de twee "medische" ingrediënten: een extract van cocabladeren en kolanoten.

Hoeveel cocaïne er in cola zat is moeilijk te bepalen, maar dat het er inzat staat vast. Het was zelfs zo dat Frederick Allen vond dat het erin moest blijven, ondanks de hevige kritieken, om de naam Coca-Cola te beschermen.

Maar ook Candler durfde de stap niet wagen om het vloeibare extract van de cocabladeren uit de formule te halen. Candler was ervan overtuigd dat de produktnaam op het hoofdingrediënt moest slaan en dat er in de siroop minstens een nevenprodukt van het cocablad (samen met wat Kola) diende te zitten om zijn recht op de naam Coca-Cola te vrijwaren. De produktnaam tot zijn eigendom behouden, was de hoofdzaak. Candler had tenslotte geen patent op de siroop zelf. Iedereen kon deze namaken. Maar niemand zou het label "Coca-Cola" op een namaakprodukt mogen kleven zolang Candler het eigendomsrecht had op de naam.

De naam was hetgeen de echte waarde vertegenwoordigde en een geregistreerd handelsmerk was zijn enige zekerheid. Coca moest een ingrediënt van de siroop blijven.

Pas in 1929 was Coca-Cola voor het eerst cocaïne vrij.

09:46 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.