07-10-04

Kan jij goed ruzie maken?

Geen ruzie maken, anders ga je naar je kamer!' Die zin herinner je je vast nog wel uit je kindertijd. Zoete kindertjes maken geen ruzie, zoete kindertjes schreeuwen niet maar doen altijd wat papa en mama zeggen. Met deze opvoeding hebben onze ouders ons vaak niet echt geholpen. Door hun dwingende houding en de dreiging van straf hebben we geleerd om onze gevoelens te onderdrukken en om ons te gedragen zoals onze ouders dat graag zien. Dit gedrag is ons zo eigen geworden dat wij ook later in de maatschappij hetzelfde doen. We gedragen ons zoals anderen dat van ons verwachten en stoppen alles diep weg.

Toch horen gevoelens van boosheid en soms zelfs agressiviteit bij ons wezen, bij ons karakter. Wij zijn nu eenmaal niet altijd goed en lief. Behalve 'goede' emoties heeft ieder mens ook 'slechte' kanten en emoties: jaloezie, haat, nijd. Die maken net zo goed deel uit van onszelf.

Eigenlijk kun je alleen dan pas goed ruziën als je zelf bereid bent om je 'slechte' kant te accepteren, als je eigenwaarde niet geheel afhankelijk is van wat de anderen om je heen van je denken, maar als je - in geval je daartoe de behoefte voelt - de moed hebt om je gevoelens te tonen. Ook al zijn ze hevig en kan de intensiteit waarmee je ze uit de mensen om je heen aan het schrikken maken.

Om goed te kunnen ruziën moet je met zijn tweeën zijn. Beide personen moeten het lef hebben om hun emoties op tafel te leggen. als een van de twee wegloopt, dan beperkt hij daarmee de ander in zijn gedrag. De ruzie eindigt in een stilzwijgen dat nu bepaald niet constructief is.

Ben jij degene die wegloopt voor een ruzie, vraag je dan eens af waarom je dat doet. Ben je bang voor je eigen gevoelens? Of vind je het 'eng' als de ander met hevigheid en soms zelfs agressiviteit zijn gevoelens uit? Of is de ander je gewoon niet zoveel waard dat je met zijn gevoelens wilt worden geconfronteerd, met andere woorden: sta je onverschillig tegenover hem? Of ben je misschien jaloers - wees eens heel eerlijk! - Dat hij zich kan uiten en opeens een heel ander aspect van zichzelf laat zien.

Goed ruziën is vooral in een liefdesrelatie heel belangrijk. Alleen als je in staat bent je gevoelens bloot te geven zul je een passievolle relatie beleven en daar hoort soms ook een knallende ruzie bij. Want het bestaat niet dat twee personen het altijd met elkaar eens zijn en dat ze altijd dezelfde ideeën hebben.

Goed ruziën betekent ook: het snel weer goed kunnen maken. Een woedeuitbarsting lucht op maar moet niet al te lang duren. Goede ruzies eindigen met een (liefst passionele!) verzoening en vaak wordt er lachend op het incident teruggekeken. Als je zo met je partner kunt ruziën, dan zit het met jullie tweeën wel goed. Jullie ruzie is constructief en zal tot een verdieping van de relatie leiden. Als jullie elkaars boosheid en gevoelens tolereren en kennen, dan betekent dat dat jullie bereid zijn in de relatie te investeren en elkaar te nemen zoals jullie zijn. Jullie leggen elkaar geen beperkingen op maar laten elkaar de volle vrijheid, ook emotioneel.

Zit heel veel waarheid in...:) 

16:42 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.