27-10-04

Een mens is écht maar zo oud als hij zich voelt

Langer werken? Later met pensioen? Laat dat niet bepalen door je geboortedatum, zo waarschuwen Britse onderzoekers, want de echte, biologische leeftijd van de mens stemt niet altijd overeen met je geboortedatum.

In de Londense HB Healthkliniek bijvoorbeeld doen ze experimenten waarbij men bepaalt hoe oud iemand in werkelijkheid is op basis van bloeddruk, cholestrerolgehalte, gezondheid van ouders, longcapaciteit, geestelijke scherpte en soepelheid van de huid.

Resultaat is een computerkaart van het lichaam met in het rood de organen die 'ouder' zijn dan ze volgens je officiële leeftijd zouden mogen zijn, in het groen de lichaamsdelen die 'jonger' zijn. Het resultaat kan volgens professor Robert Weale, een gerontoloog die is verbonden aan het Londense King's college, aangeven dat een persoon die 65 jaar geleden is geboren biologisch gezien nog maar 55 is en dus helemaal niet hoeft te stoppen met werken.

13:42 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-10-04

Pil beschermt echt tegen hartziekten

De anticonceptiepil kan vrouwen beschermen tegen hartaandoeningen en bepaalde kankers. De jongste jaren werd er diverse keren voor gewaarschuwd dat met name de pil van de derde generatie een groter risico op trombosen of bloedklonters met zich zou brengen.

Vorsers van de Wayne-State universiteit in Detroit presenteerden tijdens het congres van de Amerikaanse Vereniging voor Reproductieve Geneeskunde in Philadelphia de resultaten van een grootscheeps onderzoek, waarbij meer dan 160.000 vrouwen betrokken waren. Daaruit blijkt dat er precies sprake is van een beschermend effect tegen hartaandoeningen, hersenbloedingen en bepaalde types van kanker (eierstok en baarmoeder).

Vrouwen die de pil langer dan een jaar nemen lopen 10% minder kans op hartproblemen. Volgens dokter Rahi Victory die het onderzoek leidde, is dat beschermend effect te wijten aan de vrouwelijke hormonen in de pil omdat oestrogeen ontstekingsmechanismen in de bloedvaten afremmen.

16:05 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-10-04

Baby hoest mee

Hoe zwaar hebben kinderen van moeders die roken tijdens de zwangerschap het nu écht te verduren? Een greep resultaten uit een lange lijst bangelijke onderzoeken.

- Het risico op een miskraam ligt anderhalf tot drie keer hoger.
- De baby's lopen het risico vroeger geboren te worden (20 procent meer kans).
- Ze hebben een lager geboortegewicht van gemiddeld 10 procent.
- Ze hebben een zes keer hogere kans op wiegendood (2,5 keer hoger als enkel de partner rookt).
- Ze zijn rustelozer en zuigen minder sterk.
- Ze hebben twee tot drie keer zoveel kans om verkoudheden, long- of ooronstekingen en astma te krijgen en hebben later meer kans op hart- en vaatziekten en op kanker.
- Als de zwangere moeder een pakje per dag rookte, lopen de kinderen een dubbel zo hoog risico om later zelf verslaafd te worden.
- Ze zouden gedragsstoornissen kunnen ontwikkelen. het risico op ADHD zou verhogen.
- Ze lopen de kans vóór hun dertigste aan suikerziekte en/of overgewicht te lijden.
- Bij één op vier doodgeboren kinderen, wijt men de oozaak aan het rookgedrag van de moeder.

12:49 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

22-10-04

Roken tijdens zwangerschap beschadigt foetuslongen

Vrouwen die tijdens de zwangerschap blijven roken, brengen schade toe aan de longen van hun kind. Dat is gebleken uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door vorsers van het Universitair Medisch Centrum van Utrecht.

Het is al langer bekend dat rokende moeders meer risico lopen op een miskraam of een vroeggeboorte, maar de Utrechtse studie toont nu aan dat er een direct verband bestaat tussen rookgedrag en de longfunctie van pasgeborenen.

Het schadelijke effect treedt vermoedelijk op als het kind nog als foetus in de baarmoeder zit. Schadelijke substanties uit de sigarettenrook zouden via de placenta doorgegeven worden aan de vrucht.

17:55 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-10-04

Mannen meer bereid tot seks in ruil voor promotie

Meer mannen dan vrouwen zijn bereid het bed te delen met hun baas in ruil voor een loonsverhoging of promotie. Dat blijkt uit de Grote Vacature M/V-enquête, die in september werd gehouden en waaraan meer dan 12.000 mensen deelnamen.

12% van de mannen zag seks met de baas zitten, tegenover slechts 1% van de vrouwen.

Mannen zijn op de werkplek overigens regelmatig met seks bezig. Zo zegt 21% van hen soms over seks met een collega te fantaseren, tegenover amper 7% van de vrouwen.

13:04 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-10-04

Seksuele activiteit neemt af

Het gaat niet goed met de seksuele activiteit van de Belg. Dat blijkt uit de resulaten van een onderzoek dat door condoomfabrikant Durex uitgevoerd werd. Volgens dat onderzoek doen we het nog gemiddeld 105 keer per jaar, wat een stuk minder is dan vroeger.

Een recordaantal Belgen, 2.413 Vlamingen en 1.013 Walen, vulden een vragenlijst in op de website durex.be. De enquête paste binnen een wereldwijd onderzoek, de Global Sex Survey, waaraan in totaal 35.000 mensen uit 41 landen deelnamen. Over het algemeen leunen de Belgische resultaten dicht aan bij het wereldgemiddelde.

In 2004 bedreef de Belg gemiddeld 105 keer de liefde, wat een flinke daling is tegenover vorig jaar (136 keer). Toch scoort België nog altijd hoger dan het wereldgemiddelde van 103 keer. Het meest actief zijn de Fransen (137), op de voet gevolgd door de Grieken en de Hongaren.

De globale leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben ligt op 17,7 jaar; bij de Belgen is dat 17,2 jaar. We kregen voor het eerst seksuele opvoeding toen we 12 jaar en 5 maanden waren, wat acht maanden vroeger is dan het wereldwijde gemiddelde.

Toch zijn er een aantal uitschieters. Zo heeft men wereldwijd gemiddeld 10,5 seksuele partners gehad, terwijl de Belg het bij 6,1 houdt. Minder positief is dan weer dat 1 op 3 Belgen toegeeft wel eens onveilig gevreeën te hebben. ,,Deze cijfers tonen aan dat er nog altijd nood is aan preventie'', stelt Francis Peckstadt, verantwoordelijke marketing bij Durex.

Uit de enquête blijkt dat het favoriete voorbehoedsmiddel van de Vlamingen de pil is (46,8 procent), terwijl de Walen het condoom verkiezen (40,5 procent). Een groot deel van de Belgen vindt overigens dat gratis contraceptie (49 procent) de belangrijkste focus van de overheid zou moeten zijn, meer nog dan seksuele opvoeding op school (23 procent).

Gemiddeld 27 procent van de wereldbevolking heeft een vibrator op het nachtkastje liggen, zes procent meer dan in België. Bijna de helft van de Belgen (44 procent) beweert nooit een beroep te doen op hulpmiddelen om het seksspel wat op te luisteren. Wordt er toch een speeltje gebruikt, dan blijken vooral een blinddoek of handboeien (32 procent) populair. Samen naar porno kijken, beschouwt 1 op de 3 als opwindend. We spenderen wel iets meer tijd (19,9 minuten) aan het voorspel dan het wereldwijde gemiddelde (19,7 minuten).

Ook tussen de twee landsdelen blijken er soms frapante verschillen te bestaan. Zo beweert 23 procent van de Walen de afgelopen 12 maanden wel eens een orgasme gefaket te hebben, terwijl dat bij de Vlamingen maar 17 procent is. Soms zijn de Vlamingen en de Walen het ook eens. De top-3 van de spannendste plaatsen waar we seks gehad hebben (buiten het bed) is bijvoorbeeld volledig gelijklopend. Op één staat ,,in open lucht'', gevolgd door ,,in de auto'' en ,,in het bed van je ouders''.

(met dank aan mijn maatje ;-) )

16:11 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Bluetoothing: de nieuwste versiertrend

De nieuwste (versier)trend, rechtstreeks uit Londen? Toothing. nee, dat heeft niets met tanden of bijten (tooth = bijten) te maken, maar alles met mobiele telefoons en daten.Hoe werkt het? Heel gemakkelijk. mobiele telefoons die uitgerust zijn met de technologie 'bluetooth' kunnen andere bluetoothtelefoons in de directe omgeving identificeren. Via de bluetoothtechnologie kun je dus het telefoonnummer en de (nick)naam van de andere bluetooth-telefoonhouders in de buurt te weten komen (ze moeten dan natuurlijk wel op 'actief' staan).

Wat kun je daar nu mee? De Engelsen weten het wel! Als een engelsman een charmante meisjesnaam op zijn display ziet verschijnen met daarbij het telefoonnummer, zal hij er snel een sms-je uitdoen met de vraag 'toothing?'. Het spel is begonnen.

Nu maar afwachten of zij in is voor 'toothing'. Ondertussen zullen de beide 'toothers' natuurlijk voorzichtig rondkijken om te ontdekken met wie zij aan het 'toothen' zijn. Dat is gemakkelijk te ontdekken, want je 'tegentoother' zal net zoals jij druk aan het sms-en zijn.

Toothen is in Engeland al een hele rage geworden, en menig 'toothingspelletje' zou al geëindigd zijn in het toilet van de trein (met name onder de vele treinpendelaars is toothing populair).

Op internet zijn er al verschillende 'toothcommunities' te vinden waar 'toothers' verslag uitbrengen van hun ontmoetingen via bluetooth en waar ze 'toothing'-strategieën uitwisselen. De trend is Europa aan het veroveren. In Italië wordt de opening van de eerste toothingcommunity één dezer dagen zelfs gevierd met een aperitief voor neo-toothers. Tijdens het aperitief zullen zij zich in het 'toothen' kunnen bekwamen...

15:15 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

08-10-04

Gedachten lezen met een magneet

Een nieuwe tomograaf die met een buitengewoon sterk magnetisch veld werkt, zou wetenschappers kunen helpen om te begrijpen hoe mensen precies denken en leren .

De tomograaf, doe door Amerikaanse vorsers werd ontwikkeld, kan immers niet alleen de anatomie van de hersens zichtbaar maken , maar ook de chemische processen daarin. Met de bestaande tomografen kan enkel de verdeling van waterstofatomen gemeten en gevisualiseerd worden. De nieuwe versie kan ook andere atomen als natrium, fosfor, stikstof of zuurstof opmeten, die zouden de stofwisseling in de hersens kunnen blootleggen.

Door inzicht in die processen zouden ook storingen als beroertes, de ziekte van Alzheimer en autisme beter bestudeerd kunnen worden.

17:52 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-10-04

Kan jij goed ruzie maken?

Geen ruzie maken, anders ga je naar je kamer!' Die zin herinner je je vast nog wel uit je kindertijd. Zoete kindertjes maken geen ruzie, zoete kindertjes schreeuwen niet maar doen altijd wat papa en mama zeggen. Met deze opvoeding hebben onze ouders ons vaak niet echt geholpen. Door hun dwingende houding en de dreiging van straf hebben we geleerd om onze gevoelens te onderdrukken en om ons te gedragen zoals onze ouders dat graag zien. Dit gedrag is ons zo eigen geworden dat wij ook later in de maatschappij hetzelfde doen. We gedragen ons zoals anderen dat van ons verwachten en stoppen alles diep weg.

Toch horen gevoelens van boosheid en soms zelfs agressiviteit bij ons wezen, bij ons karakter. Wij zijn nu eenmaal niet altijd goed en lief. Behalve 'goede' emoties heeft ieder mens ook 'slechte' kanten en emoties: jaloezie, haat, nijd. Die maken net zo goed deel uit van onszelf.

Eigenlijk kun je alleen dan pas goed ruziën als je zelf bereid bent om je 'slechte' kant te accepteren, als je eigenwaarde niet geheel afhankelijk is van wat de anderen om je heen van je denken, maar als je - in geval je daartoe de behoefte voelt - de moed hebt om je gevoelens te tonen. Ook al zijn ze hevig en kan de intensiteit waarmee je ze uit de mensen om je heen aan het schrikken maken.

Om goed te kunnen ruziën moet je met zijn tweeën zijn. Beide personen moeten het lef hebben om hun emoties op tafel te leggen. als een van de twee wegloopt, dan beperkt hij daarmee de ander in zijn gedrag. De ruzie eindigt in een stilzwijgen dat nu bepaald niet constructief is.

Ben jij degene die wegloopt voor een ruzie, vraag je dan eens af waarom je dat doet. Ben je bang voor je eigen gevoelens? Of vind je het 'eng' als de ander met hevigheid en soms zelfs agressiviteit zijn gevoelens uit? Of is de ander je gewoon niet zoveel waard dat je met zijn gevoelens wilt worden geconfronteerd, met andere woorden: sta je onverschillig tegenover hem? Of ben je misschien jaloers - wees eens heel eerlijk! - Dat hij zich kan uiten en opeens een heel ander aspect van zichzelf laat zien.

Goed ruziën is vooral in een liefdesrelatie heel belangrijk. Alleen als je in staat bent je gevoelens bloot te geven zul je een passievolle relatie beleven en daar hoort soms ook een knallende ruzie bij. Want het bestaat niet dat twee personen het altijd met elkaar eens zijn en dat ze altijd dezelfde ideeën hebben.

Goed ruziën betekent ook: het snel weer goed kunnen maken. Een woedeuitbarsting lucht op maar moet niet al te lang duren. Goede ruzies eindigen met een (liefst passionele!) verzoening en vaak wordt er lachend op het incident teruggekeken. Als je zo met je partner kunt ruziën, dan zit het met jullie tweeën wel goed. Jullie ruzie is constructief en zal tot een verdieping van de relatie leiden. Als jullie elkaars boosheid en gevoelens tolereren en kennen, dan betekent dat dat jullie bereid zijn in de relatie te investeren en elkaar te nemen zoals jullie zijn. Jullie leggen elkaar geen beperkingen op maar laten elkaar de volle vrijheid, ook emotioneel.

Zit heel veel waarheid in...:) 

16:42 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-10-04

Meer probleemtieners

Tieners liegen en stelen vaker en gehoorzamen minder dan vroeger, concludeert een Britse studie, die vijftien- en zestienjarigen in 1974, 1986 en 1999 onder de loep nam.

Verbanden met achtergrond of familiiale situatie werden niet gevonden. De achteruitgang van gedrag en emotioneel welbbevinden bleek daar helemaal los van te staan.Bij de gedragproblemen gaat het wel om 'niet-agressieve' uitingen', geweld bleek dan weer niet te zijn toegenomen. Helemaal verklaarbaar is de evolutie niet.

Verondersteld wordt wel dat een verlenging van de adolescentie - door jongeren die langer thuis blijven en minder snel verantwoordelijkheid (moeten) opnemen en de overstelping van jongeren door beelden van wat we allemaal kunnen kopen, niet vreemd is aan die ontwikkelingen.

14:22 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-10-04

Zo verleid je hem in bed...

- Besteed aandacht aan je persoonlijke hygiëne. een meisje dat zich niet goed verzorgt (en om het zacht uit te drukken: dat niet lekker ruikt) is een grote, zo niet de grootste, afknapper voor een man. Zeker als het de eerste keer is. Draag daarom altijd schoon (en mooi) ondergoed en schone kousen of panty's. Heb je de hele avond gedanst en ga je met hem naar huis of komt hij met jou mee, vraag dan even respijt. Was je intieme plekjes, doe wat nieuwe deodorant op, poets je tanden, tip een druppeltje parfum achter je oor en haal een borstel door je haar. Alles bij elkaar zal het niet meer dan tien minuten in beslag nemen (je kunt hem even zoet houden met een biertje of vraag hem om alvast wat mooie muziek op te zetten).

- Wees niet bang om vrouwelijk te zijn. Een jongen of man is niet op zoek naar een vriend om bier mee te drinken of over voetbal te praten. Als dat het geval was, dan zat hij in ieder geval niet bij jou op de bank. Wat hij wil is een lief en sensueel meisje om mee te 'spelen', om mee te knuffelen en een onvergetelijke nacht mee door te brengen...

- Verzorg je uiterlijk. Natuurlijk zijn we niet allemaal topmodellen, dat weten we, maar we kunnen er daarom nog wel goed uitzien. Besteed niet alleen aandacht aan je dagelijkse hygiëne, maar ook aan je presentatie. Een sexy lingeriesetje (dat hoeft niet per sé vulgair te zijn!), geraffineerde schoenen met hoge hakken, een kapsel dat nu eens niet de gewoonlijke paardenstaart (praktisch maar niet echt verleidelijk) is...

- Overdrijf niet met alcohol, zeker als je voor het eerst met hem uitgaat. We kunnen het niet genoeg herhalen: drink niet teveel. Een dronken vrouw is nu eenmaal niet sexy, zeker niet als je op een holletje naar het toilet moet of in de aanslag moet komen met plastic zakjes. als je het idee hebt dat er 'iets' tussen jullie gaat gebeuren, beperk je dan tot een paar glaasjes, net genoeg om dat kleine restje verlegenheid weg te spoelen. Een dronken vrouw is weinig verleidelijk en bovendien laten haar prestaties tussen de lakens te wensen over...

- Wees niet bang om 'nee' te zeggen. Verbaasd om dit punt in een 'verleidingsgidsje' aan te treffen? En toch hoort het erin. Want soms is het beter om te wachten dan om je tijdens het eerste afspraakje al in zijn armen te storten. Soms zijn mannen traditioneler dan we wel zouden denken en voor velen is het geen goed teken als een meisje al de eerste de beste avond met hem het bed in duikt. Zulk gedrag is prima voor een 'one night stand', maar het meisje van je dromen doet zoiets niet... Dus ben je uit op een langdurige relatie, ga dan niet over één nacht ijs.

- Wees niet bang om experimenteren. Wees niet bang dat hij denkt dat je een weinig serieus meisje bent omdat je bereid bent om nieuwe dingen tussen de lakens uit te proberen. Houd vast aan je principes maar wees wel elastisch. Een van de dingen waar mannen vaak over klagen, is dat vrouwen vaak niet bereid zijn om mee te gaan in hun fantasie. mannen houden van experimenteren, ze houden van erotische spelletjes en een meisje dat altijd en overal 'nee' op zegt, is niet echt hun ideaal.

- Wees niet bang om te vragen. Het mannelijke geslacht mag dan zijn wensen hebben, maar jij hebt ze vast en zeker ook. Schaam je er niet voor. Zoals je hem tegemoet komt (althans voor een deel), zo zou hij ook bereid moeten zijn om jou tegemoet te komen. En als hij dat is, grijp dan je kans! Mannen houden van meisjes en vrouwen die durven vragen. vraag dus...

- Zorg ervoor dat hij zich zeker voelt. Je hebt er geen idee van hoeveel mannen en jongens zich in bed onzeker voelen. We zullen niet in details treden maar je hebt het vast en zeker wel begrepen. Laat hem daarom merken dat je het fijn hebt met hem in bed. Hij zal zich zekerder voelen en jullie relatie zal er wel bij varen.

- Vergelijk hem niet met je vorige lovers. Ouch! Een zeer delicaat onderwerp! In de meeste gevallen kan het funest zijn om vergelijkingen te maken. Tenzij... Jullie er een spelletje van maken. Soms kan het opwindend zijn om samen over vorige bedervaringen te spreken. Maar meestal is dat pas het geval als de relatie al in een vergevorderd stadium is. Zeker in het prille begin is dit onderwerp 'off limits'. Er is niets voor nodig om een enorme jaloezie bij hem op te wekken, zeker in bed. Een paar woorden teveel en hij voelt zich in vergelijking met je vorige minnaars de mindere... En dat wil je toch niet! Pas dus op!

15:52 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-10-04

Gezondheidsbeurs

De bekende Ecobeurs is dit jaar opengetrokken naar een breder opzet en heet voortaan Beter Leven. Ook gezondheid zal nu aan bod komen, onder meer in de vorm van uitbebreide info over voetreflexologie, orthomoleculaire voeding en de Chivitalizer die de stress uit je wil schudden. Saai voor kinderen? Niet noodzakelijk. Lavendelboer Wim organiseert er een Tour de France voor slakken...

Beter leven vindt plaats van 8 tot en met 10 oktober in de Hasseltse Grenslandhallen.

Info: Ecobeurs

20:34 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-10-04

Bassen veroorzaken klaplong

Luide muziek is niet alleen heel slecht voor de trommelvliezen, maar kan ook een klaplong veroorzaken, melden een team van longspecialisten van de VUB in een vakblad. De dokters baseren zich op concrete gevallen.

Bij drie mannen die na een rockconcert met hevige pijn in de borststreek werden opgenomen en een jongeman die met een zogenaamde rijdende discobar placht rond te rijden bleek een long ingeklapt te zijn. Vermoedelijk zijn de basfrequenties er verantwoordelijk voor deat de longen met dezelfde frequentie beginnen te vibreren, waardoor scheuren in het weefsel ontstaan, die op hun beurt dan weer een klaplong veroorzaken. Een klaplong treedt altijd heel plots op, zonder voorafgaande waarschuwing, en vooral bij grote, slanke mannen van jonger dan veertig.

Het team van dokter Marc Noppen dringt er bij collega's op aan om meer informatie omtrent het verband tussen klaplong en luide muziek te verzamelen.

09:39 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |