01-11-04

Ruzie met je partner: zo lijdt je kind niet

Jonge kinderen lijden minder onder huiselijke ruzies wanneer daar achteraf over wordt gepraat. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de University of Washington die 130 gezinnen met tenminste één kind van ongeveer 5 jaar volgden.

Bij eenderde kwam er regelmatig een hevige ruzie voor, waarbij werd geduwd en gegrepen, of met voorwerpen door de kamer gegooid. Als de ouders nadien over die incidenten praatten, en vooral benadrukten dat ze mekaar nog graag zagen en dat het niet de schuld van de kinderen was, zorgden de ruzies voor minder mentale problemen dan wanneer er niet werd gepraat. In dat geval lagen angst en depressie op de loer. Ook de vader moet in die gesprekken worden betrokken, aluds de onderzoekers, want hij wordt sneller als angstaanjagend gezien dan de moeder.

Om emotionele littekens te vermijden, is géén ruzie maaken natuurlijk nog beter, luidt het besluit, maar omdat we hallemaal maar mensen zijn: kan praten het leed behoorlijk verzachten. De studie wordt gepubliceerd in het Journal of Family Psychology.

18:32 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.