08-11-04

Allergievrije kat nu al groot succes

Al duizenden mensen hebben een allergievrije kat gereserveerd, onder wie enkele Belgen. Het succes is overweldigend, zegt zaakvoerder Simon Brodie van Allerca. Het bedrijf uit het Amerikaanse Los Angeles levert begin 2007 de eerste katjes ter wereld die geen tranende ogen of verstopte neus veroorzaken.

Allergie specialist Paul Van Cauwenberge van de UZ Gent tempert de vreugde wat. Deze ontwikkeling is een grote stap voorwaarts, maar niet iedereen is ermee geholpen. Katten dragen huisstofmijt of stuifmeel in hun pels, wat eveneens reacties kan uitlokken.

Wie irritaties onderviindt van katten, is allergisch voor een bepaald eiwit dat het dier door zijn huid produceert. Bij een kat is er één belangrijk gen dat allergische reacties kan uitlokken. Er wordt niet gekloond maar er wordt een speciale manier van genetische manipulatie toegepast.

Het team van Amerikaanse wetenschappers benadrukt dat de gezondheid van de katten onaangetast blijft. Voorlopig beperkt Allerca zich tot één kattenras: de Britse korthaar. Later starten ze wellicht een kweekprogramma met andere rassen. Of Allerca ook allergievrije honden kweekt? Voorlopig niet wegens te moeilijk. Die beesten hebben vijf of zes allergenen.

16:24 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Bestaat er..; ook iets tegen katten die veelvraten zijn??? Diene klaineste van mij is gewoon niet te schatten !!! :-)

Gepost door: Erwin | 09-11-04

De commentaren zijn gesloten.