05-12-04

Pompoen

Pompoenen hebben iets sprookjesachtigs. Er is maar heel weinig fantasie nodig om met de vrucht een prachtig stilleven te maken voor in de huiskamer. Bovendien kun je er verrukkelijke gerechten mee maken, zoals heerlijke wintersoepen. Als je ze serveert in een uitgeholde kalebas, is het nog zo leuk.

Een pompoen is bovendien erg gezond en heeft tal van helende werkingen. Alle voedingskeskundigen zijn het erover eens dat deze groente kalmerend en verfrissend is, laxerend werkt en tegelijkertijd de urineafscheiding bevordert. Wie aan hardlijvigheid (verstopping, constipatie), darmontsteking of dysenterie lijdt, kan voordeel hebben bij het drinken van pompoensap. Het sap is laxatief en regelt de darmwerking. Drink er gewoon een glas van.

Patiënten met prostaatproblemen doen er goed aan veelvuldig pompoen te eten. Kauw tot driemaal daags op enkele zaden. Het zaad van de pompoen verhoogt de spierspanning bij urinelozeing. Het zaad geneest de aandoening niet, maar maakt de urinelozing wel gemakkelijker.

Als je de zaden plet of maalt en daarn in melk kookt, kun je ook ontstekingen aan de urinewegen verhelpen, de dorst bij koorts lessen, slapeloosheid vermijden en een lintworm doden. Slik een eetlepel bij het opstaan en bij het slapengaan.

Ook bij brandwonden of andere huidproblemen, zoals ontstoken huiduitslag of lichte ontvelling, kun je pompoen gebruiken. Kalmeer de huid met pulp van de vrucht.

Bovendien is een pompoen rijk aan pro-vitamine A wat de ogen ten goede komt. Zit vooral niet in over je lijn als je pompoen eet. De vrucht bevat geen vet, nauwelijks natrium, maar wel flink wat ijzer.

20:42 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Amaai!!! Dat wist ik allemaal niet!!! En zeggen, dat in mijn diepvries, versneden pompoenen zitten om er soep van te maken.
Overigens een prachtig blogje!!! Ga ze bij mij linken.

Gepost door: FlyingDaniel | 15-12-04

De commentaren zijn gesloten.