20-12-04

Ook longen hebben een dipje

We zijn er ons niet altijd van bewust, maar elk lichamelijk proces heeft een dagelijks ritme. Voor sommige processen is dat evident, we gaan bijvoorbeeld altijd op ongeveer hetzelfde tijdstip slapen. Maar ook ziektes hebben op een vast moment van de dag een piek. Zo gebeurt een hartaanval meestal in de ochtend, teriwijl een astma-aanval vaak 's nachts voorvalt. Nu blijkt dat ook onze longen dagelijks een dipje hebben.

Zo rond de middag presteren ze tot een vijfde minder goed dan de rest van de dag. Gezonde mensen hebben zo'n sterke longen dat ze het verschil niet merken, maar mensen met een longaandoening, zoals chronishce bronchitis, astma of een luchtgezwel, voelen het verschil wel degelijk. Deze informatie kan van pas komen bij rehabilitatieprogramma's voor die patiënten. De medicatie kan preciezer worden toegediend en herstellende oefeningen kunnen maar beter in de late namiddag gebeuren.

14:26 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-12-04

Vrijen is weekendwerk

Met de partner over seks durven praten, houdt een relatie gezond en vrijen is vooral een weekendbezigheid. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het eerste grote wetenschappelijke seksonderzoek bij mensen met een 'langdurige relatie' koppels die al langer dan zeven jaar samen zijn. Het werd uitgevoerd door professor Harry van de Wiel van de universiteit van Groningen in samenwerking met het weekblad Libelle. In totaal reageerden meer dan 5.500 mensen via de website www.grotegenieten.nl of met de post. Dit zijn de opmerkelijkste resultaten:

- Driekwart van de seksuele contacten gebeuren tussen vrijdag- en zondagavond.
- Slechts 2% vrijt vooral tijdens de week, 44% verkiest het weekend.
- Het vrijtoneel is vooral de eigen slaapkamer.
- Wie zijn favoriete seksuele 'scenario's' kan realiseren, scoort 7 op de schaal van tevredenheid. wie dat niet doet, komt aan 5,6.
- Vooral vrouwen blijken meer te kunnen genieten als ze 'alle schaamte voorbij zijn.'
- Zowel mannen als vrouwen zijn vatbaar voor storende invloeden als conflicten binnen relatie of gezin, moeheid, ziekte of de overgang.
- Angst voor experimenten heeft een negatieve invloed op de seksbeleving.

21:25 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-12-04

Een nieuw gezicht

De film Face off wordt realiteit. Een Amerikaans ziekenhuis in Cleveland heeft naar eigen zeggen de toestemming gekregen om een gezichtstransplantatie uit te voeren. Daar gingen liefst tien maanden discussie over ethische, medische en psychologische aspecten aan vooraf.

Een gezichtstransplantatie betekent nog niet dat je gelaat een nieuwe vorm krijgt. Het zijn de gezichtspieren die de vorm bepalen en de kliniek wil voorlopig alleen de huid en het onderliggende weefsel transplanteren.

Zo zou bijvoorbeeld het gezicht van een dode donor kunnen worden overgebracht naar dat van een zwaar verbrandde of gewonde patiënt. Tot nog toe werd daarvoor altijd huid van de patiënt zelf gebruikt, die uit andere delen van zijn lichaam werd weggehaald.

Tegenstanders wijzen erop dat de operatie niet zonder risico is, de patiënten komen onnodig in een levensgevaarlijke situatie terecht.

22:37 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-12-04

Lachen doet leven

Nederlandse onderzoekers ontdekten dat optimistische mensen langer leven dan zij met een donkere kijk op het leven. Een chronische depressie en een gevoel van uitzichtloosheid werden al vaker verbonden met risico's op hartaandoeningen, maar nu is ook bewezen dat een optimistische kijk wel degelijk bijdraagt tot een langer leven.

De onderzoekers volgden 941 mensen tussen 65 en 85 jaar. Na negen jaar was 42 procent van de groep gestorven. Van de overledenen behoorde 57 procent tot de pessimistische groep, tegenover slechts 30 procent van de optimistische groep.

20:15 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-12-04

Pompoen

Pompoenen hebben iets sprookjesachtigs. Er is maar heel weinig fantasie nodig om met de vrucht een prachtig stilleven te maken voor in de huiskamer. Bovendien kun je er verrukkelijke gerechten mee maken, zoals heerlijke wintersoepen. Als je ze serveert in een uitgeholde kalebas, is het nog zo leuk.

Een pompoen is bovendien erg gezond en heeft tal van helende werkingen. Alle voedingskeskundigen zijn het erover eens dat deze groente kalmerend en verfrissend is, laxerend werkt en tegelijkertijd de urineafscheiding bevordert. Wie aan hardlijvigheid (verstopping, constipatie), darmontsteking of dysenterie lijdt, kan voordeel hebben bij het drinken van pompoensap. Het sap is laxatief en regelt de darmwerking. Drink er gewoon een glas van.

Patiënten met prostaatproblemen doen er goed aan veelvuldig pompoen te eten. Kauw tot driemaal daags op enkele zaden. Het zaad van de pompoen verhoogt de spierspanning bij urinelozeing. Het zaad geneest de aandoening niet, maar maakt de urinelozing wel gemakkelijker.

Als je de zaden plet of maalt en daarn in melk kookt, kun je ook ontstekingen aan de urinewegen verhelpen, de dorst bij koorts lessen, slapeloosheid vermijden en een lintworm doden. Slik een eetlepel bij het opstaan en bij het slapengaan.

Ook bij brandwonden of andere huidproblemen, zoals ontstoken huiduitslag of lichte ontvelling, kun je pompoen gebruiken. Kalmeer de huid met pulp van de vrucht.

Bovendien is een pompoen rijk aan pro-vitamine A wat de ogen ten goede komt. Zit vooral niet in over je lijn als je pompoen eet. De vrucht bevat geen vet, nauwelijks natrium, maar wel flink wat ijzer.

20:42 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |