05-01-05

Honden ruiken blaaskanker

De meeste honden hebben een obsessie voor urinegeuren van andere honden, maar een team wetenschappers is er nu achtergekomen dat de beesten ook een goede neus hebben voor menselijke urine.

Na een opleiding kunnen ze zelfs urine identificeren van iemand met blaaskanker. De nieuwsgierigheid van de initiatiefneemster van het onderzoek werd gewekt door verhalen van patiënten van wie de hondjes voortdurend aan huidvlekken snuffelden.

Later bleek dat ze kankercellen bevatten. Maar omdat het niet erg makkelijk was om onderzoek op huidbiopisiën te verichten met de honden, kozen ze voor tests met urine van blaaskankerpatiënten. De honden kregen zeven urinestalen onder de neus, waaronder sommige controlestalen die bloed, eiwitten en andere onregelmatigheden bevatten.

In 41% van de gevallen herkenden ze de stalen van blaaskankerpatiënten. Om echt honden op patiënten af te sturen is de succesmarge te klein. Maar de resultaten kunnen wel worden gebruikt bij de identificatie van het patroon van de chemische stoffen die de honden alarmeerden. Op zich kan dat dan weer leiden tot het ontwikkelen van een testmethode. Die zou minder vervelend zijn dan de cystocopie die voormalige blaaskankerpatiënten geregeld moeten ondergaan.

Tijdens het experiment duidden de honden een staal aan van een man bij wie geen blaaskanker vastgesteld was. Omdat de dokter dat frappant vond, onderzocht hij de patiënt opnieuw en stelde een niertumor vast.

14:15 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.