31-01-05

Pil faalt vaker bij zware vrouwen

Vrouwen met overgewicht lopen zestig procent meer kans om bij pilgebruik toch zwanger te raken, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. De link is vooral duidelijk bij vrouwen met een BMI groter dan 27,3. Waarom dat zo is, werd niet duidelijk uit de studie, al zijn er wel een aantal vermoedens. Een sneller werkend metabolisme zou de oorzaak kunnen zijn van een te snelle verwerking van de pilhormonen.

Maar de onderzoekers wijzen ook op de grotere aanwezigheid van leverenzymen, die geneesmiddelen uit het bloed halen en dus ook de werkzame stoffen van de pil. Een andere uitleg is dat die stoffen in het lichaamsvet opgeslagen raken. Zwangerschap levert overigens ook meeer problemen op bij obese vrouwen omdat ze door hun overgewicht meer risico lopen op complicaties als zwangerschapdiabetes, hoge bloeddruk en een keizersnede.

09:33 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-01-05

Baas boven baas

Bezorgde gezondheidsdeskundigen hebben in Schotland een voedselrage ontdekt die nog viezer en ongezonder is dan de beruchte haggis, de locale culinaire creatie in schapenmaag die door nietsvermoedende toeristen doorgaans op walging en/of indigestie onthaald wordt.

De nieuwe Schotse lekkernij bestaat uit een gefrituurde Marsreep met frietjes en is populair sinds Jay Leno het er in zijn Amerikaanse show over had. De Schotten blijken overigens zowat alles in frituurvet te gooien: van pensen tot pizza.

Schotland scoort miserabel in internationale gezondheidsonderzoeken: overgewicht is er een veel groter probleem dan in de rest van Europa, ongezonde voeding en alchoholmisbruik zijn er schering en inslag, de levensverwachting is er relatief laag en het aantal hart-, kanker- en beroertegevallen schrikwekkend hoog.

18:34 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-01-05

Gestreeld worden is goed voor de gezondheid (van een vrouw)

Hoe aangenaam het is om gestreeld te worden, weet u hopelijk uit eigen ervaring. Maar er is meer: nieuw Amerikaans onderzoek geeft aan dat gestreeld worden ook de gezondheid ten goede komt, zo meldt de Sunday Times. Maar dan wel alleen voor vrouwen.

Dat mensen met een huisdier door de band genomen gezonder zijn dan mensen die geen hond of kat hebben, is al lang bekend en heeft volgens deskundigen veel te maken met het feit dat het strelen van zo'n troeteldier rustgevend is.

En nu hebben vorsers van de Amerikaanse universiteit van Noord-Carolina, na een onderzoek van 59 heteroseksuele koppels, ook de gunstige uitwerking van het strelen bij mensen wetenschappelijk aangetoond. Want een zachte aanraking blijkt de bloeddruk van een vrouw merkbaar te verlagen.

Dat komt doordat de hersenen, wanneer een vrouw op de nek of de schouders wordt gestreeld, oxytocine vrijmaken, een stof die de hartslag vertraagt en ook de bloeddruk verlaagt, wat meteen verklaart waarom het in dit onderzoek heel nadrukkelijk ging om tedere strelingen zonder bijbedoelingen, want wanneer we te maken hebben met voorspel tot seksuele contacten gaan hartslag en bloeddruk juist omhoog.

Hoewel ook kameraadschappelijke contacten zoals knuffelen, vasthouden van de hand of het ontspannen naast elkaar liggen goed zijn voor de oxytocine, is het effect bij strelingen veel sterker, zo zegt psychiater Kathleen Light, die het onderzoek leidde.

Mannen die hun bloeddruk op een aangename manier onder controle willen houden zullen echter een andere manier moeten vinden, want bij het onderzoek bleek dat zij wel kunnen genieten als ze gestreeld worden, maar er geen medische baat van hebben. Waarschijnlijk komt dat doordat de testosteron in een mannenlijf het effect van oxytocine verzwakt.

12:32 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-05

Wortelen voor mooie ogen?

Wortelen bevatten zeer veel beta-caroteen dat deel uitmaakt van de groep van de carotenoïden. Als één van de weinige carotenoïden kan beta-caroteen in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Daarom wordt het ook pro-vitamine A genoemd.Vitamine A komt ook als dusdanig voor in de voeding, namelijk in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, (half)volle melk en melkproducten en eidooier.

Vitamine A is onder meer nodig voor het goed functioneren van de ogen, met name voor het aanpassen van de ogen aan de duisternis. Nachtblindheid kan het gevolg zijn van een langdurig en ernstig tekort aan vitamine A. De meest ernstige vorm van een vitamine A-gebrek is xeroftalmie of uitdroging van de ogen waarbij uiteindelijk letsels aan de cornea ontstaan die kunnen leiden tot volledige blindheid.

Veel kinderen in ontwikkelingslanden worden hiervan het slachtoffer. Eén van de pistes die men volgt om hieraan te verhelpen is onder meer proberen om het gehalte aan beta-caroteen in hun voeding te verhogen.

18:52 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-05

Kunstkeel vervangt proefpersonen

Panels van proefpersonen die een nieuw drankje moeten testen, vragen veel tijd, geld en moeite. Maar drankontwikkelaars kunnen nu voor hetzelfde werk ook beroep doen op een kunstkeel, die het menselijk proeven imiteert en zo kan voorspellen of en hoe een drank zal smaken.

De kunstkeel bestaat uit twee glasbuizen, verbonden door een rubber buisje dat met een klem afgesloten kan worden. Daardoor wordt een luchtstroom gejaagd die de menselijke ademhaling imiteert. smaak van een drank is immers maar in heel beperkte mate een ervaring van de tong (die alleen basissmaken kan onderscheiden- en vooral een kwestie van de geurmoleculen die door de ademhaling naar neussensoren gebracht worden).

11:26 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-01-05

Honden ruiken blaaskanker

De meeste honden hebben een obsessie voor urinegeuren van andere honden, maar een team wetenschappers is er nu achtergekomen dat de beesten ook een goede neus hebben voor menselijke urine.

Na een opleiding kunnen ze zelfs urine identificeren van iemand met blaaskanker. De nieuwsgierigheid van de initiatiefneemster van het onderzoek werd gewekt door verhalen van patiënten van wie de hondjes voortdurend aan huidvlekken snuffelden.

Later bleek dat ze kankercellen bevatten. Maar omdat het niet erg makkelijk was om onderzoek op huidbiopisiën te verichten met de honden, kozen ze voor tests met urine van blaaskankerpatiënten. De honden kregen zeven urinestalen onder de neus, waaronder sommige controlestalen die bloed, eiwitten en andere onregelmatigheden bevatten.

In 41% van de gevallen herkenden ze de stalen van blaaskankerpatiënten. Om echt honden op patiënten af te sturen is de succesmarge te klein. Maar de resultaten kunnen wel worden gebruikt bij de identificatie van het patroon van de chemische stoffen die de honden alarmeerden. Op zich kan dat dan weer leiden tot het ontwikkelen van een testmethode. Die zou minder vervelend zijn dan de cystocopie die voormalige blaaskankerpatiënten geregeld moeten ondergaan.

Tijdens het experiment duidden de honden een staal aan van een man bij wie geen blaaskanker vastgesteld was. Omdat de dokter dat frappant vond, onderzocht hij de patiënt opnieuw en stelde een niertumor vast.

14:15 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |