06-07-05

Ook weinig sporten is gezond

Geen tijd om te sporten? Dat is geen argument meer. Canadese onderzoekers hebben immers ontdekt dat zes minuten intensief trainen per week hetzelfde effect heeft als zes uur sporten. Voor dat onderzoek werden 23 mannen en vrouwen opgevolgd die gewoonlijk drie keer per week twee uur sporten. Dat werd afgebouwd tot twee minuten per dag, waarbij de proefpersonen dagelijks vier keer dertig seconden intensief trainden op een spinfiets.

Uit bloed-,adem- en urinetests bleek dat het lichaam bij zo'n korte oefening evenveel eiwitten produceert als bij een sessie die tien keer langer duurt.

Het is dus zo'n beetje zoals in de koers: de spurt beslist alles. Overigens zijn wetenschapslui het er al langer over eens dat intensief trainen of sporten voor een goede gezondheid niet echt een vereiste is. Veel bewegen is dat wel. Daarom wordt iedereen, zowel jong als oud, aangeraden zoveel mogelijk te voet te gaan en tijd te maken voor wandelingen. Zo kun je over de middag bijvoorbeeld na de lunch wat tijd maken voor een wandeling, al dan niet in gezelschap van collega's. elke stap, elke meter telt, zeggen specialisten.

14:29 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.