07-07-05

Vrouwen komen gelukkiger uit scheiding dan mannen

Vrouwen zetten zich gemakkelijker over een echtscheiding dan mannen, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Omdat ze beter kunnen omgaan met hun nieuwe situatie, ervaren ze de relatiebreuk vaker als een positieve wending in hun leven. Ze voelen zich bevrijd en gelukkig, terwijl gescheiden mannen vaker met verwarde gevoelens en zelfs zelfmoordneigingen achterblijven. De onderzoekers ondervroegen 3215 volwassenen. Niet de gevolgen voor de kinderen, maar de impact van de scheiding op het leven van de ex-partners stond centraal.

Binnen de twee jaar na de scheiding is 57% van de ondervraagden gelukkiger dan voor de breuk. Bij de ondervraagden die al langer dan twee jaar uiteen waren, is dat zelfs driekwart. De vrouwen voelen zich over het algemeen beter. In de eerste twee jaar is 61% al opnieuw gelukkig (mannen 51%), na minstens 2 jaar stijgt dat tot 78% (69% van de mannen). Meer vrouwen dan mannen voelen zich opgelucht (53% tegen 46%) en bevrijd (46% tegen 37%)

Negatieve gevoelens worden vaker door mannen gemeld: 56% kampt met verdriet (48% bij de vrouwen), 29% voelt zich verraden (vrouwen 22%), 26% zit met verwarde gevoelens (vrouwen 23%) en 7% (vrouwen 3%) heeft zelfmoordneigingen.

De onderzoekers schrijven het verschil toe aan de grotere emotionele kracht van vrouwen. Die putten ze uit positieve activiteiten: 51% ziet vaker vrienden (38% bij de mannen) of familie (37% tegenover 30% bij de mannen). Meer vrouwen (16%) dan mannen (14%) gaan in therapie. Mannen rapporteren vaker negatief gedrag zoals meer drinken (33% tegenover 23% van de vrouwen). Ze gaan ook vaker jagen op one-night stands (23% tegenover 12%), een oude vlam (13% tegen 9%) of doen aan dating (21% tegenover 14%). Mannen gaan vaker sporten (30% tegenover 28% van de vrouwen) en gaan meer op reis (32% tegenover 33%)

Iets meer mannen (13% tegen 10% van de vrouwen) zeggen dat hun werk heeft geleden onder de scheiding: 8% (6% van de vrouwen) moest zelfs even thuisblijven. Anderzijds ging 16% (13% van de vrouwen) nog harder werken dan voorheen.

Twee derden zit net na de scheiding met enorme geldzorgen. Toch eindigen velen beter dan ze hadden verhoopt. Na twee jaar of meer kampt nog iets minder dan de helft met financiële problemen. Op dat punt zegt 26% van de mannen en 28% van de vrouwen beter af te zijn dan voorheen.

Mannen stappen gemakkelijker opnieuw in het huwelijksbootje.Ttwee of meer jaar na de echtscheiding is 15% hertrouwt, tegenover slechts 5% van de vrouwen. Iets meer vrouwen (25% tegenover 23% van de mannen) woont samen met een nieuwe partner.

16:16 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Vrouwen komen gelukkiger uit scheiding dan mannen Laat de vrouwen die hun man verlaten maar eens alimentatie betalen.
Dan zal je die schijvers wel zien veranderen.

Gepost door: jos | 15-02-06

De commentaren zijn gesloten.