27-07-05

Kankergevaar voor drinkers en rokers

Heesheid, slikklachten, zweertjes in de mond, het kunnen allemaal symptomen zijn van hoofdhalskanker, kwaadaardige tumoren die vooral voorkomen in de mond of in de keelholte. De kanker verspreidt zich in eerste instantie langs de lymfebanen en tast de lymfeklieren in de hals aan, maar zaait dan uit naar organen zoals de lever.

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat vooral zware drinkers en rokers met dergelijke klachten veel te lang wachten voor ze naar de dokter stappen. Dat is niet zonder gevolgen, want als eenmaal blijkt dat zij hoofdhalskanker hebben, is er al kostbare tijd verloren gegaan en is de kans op overleving gevoelig kleiner geworden. Het probleem is dat de meeste mensen zich niet realiseren hoe gevaarlijk hoofdhalskanker kan zijn en pas een arts raadplegen als er al grote gezwellen zijn . Nochtans leeft slecht 30 procent van de patiënten met een groot gewel nog na vijf jaar, terwijl van de patiënten die zich lieten behandelen voor een klein gezwel, na vijf jaar nog 70 tot 90 procent in leven is.

Ook in vlaanderen zou het publiek bewuster moeten worden van de oorzaken, symptomen, risico's en gevolgen van hoofdhalskanker.

11:01 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.