31-07-05

Voorzichtig met hennatattoo's

Heel wat mensen laten op reis een tijdelijke hennatattoo zetten. Leuk als vakantiedecoratie en wanneer de zomer op z'n eind loopt, is de tatoeage verdwenen. Behalve als je een tijdelijk tattoo hebt laten aanbrengen in henna bewerkt met parafenyleendiamine. Dan loop je kans op serieuze problemen.

Henna is een natuurproduct en is dieprood van kleur. Om die kleur op de goedkoopste manier donkerder te maken, gebruikt men soms het chemisch product parafenyleendiamine.

De eerste symptomen van vergiftiging en allergische reactie op dit product manifesteren zich meestal rond de tijd waarop de oorspronkelijke hennatekening bijna is verbleekt, zo'n twee weken na het aanbrengen. Het gaat om jeuk, pijn, branderigheid, zwelling en eventueel vorming van blaren. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid, zelfs met een zwelling van de lymfeklieren. Problemen met dergelijke tattoo's, die populair werden nadat Madonna ze showde in de clip van 'frozen', duiken niet enkel op in exotische vakantieoorden maar worden evengoed gesignaleerd in Europa. De allergische reacties dienen medisch verzorgd te worden en kunnen levenslange gevolgen hebben.

11:41 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.