31-07-05

Voorzichtig met hennatattoo's

Heel wat mensen laten op reis een tijdelijke hennatattoo zetten. Leuk als vakantiedecoratie en wanneer de zomer op z'n eind loopt, is de tatoeage verdwenen. Behalve als je een tijdelijk tattoo hebt laten aanbrengen in henna bewerkt met parafenyleendiamine. Dan loop je kans op serieuze problemen.

Henna is een natuurproduct en is dieprood van kleur. Om die kleur op de goedkoopste manier donkerder te maken, gebruikt men soms het chemisch product parafenyleendiamine.

De eerste symptomen van vergiftiging en allergische reactie op dit product manifesteren zich meestal rond de tijd waarop de oorspronkelijke hennatekening bijna is verbleekt, zo'n twee weken na het aanbrengen. Het gaat om jeuk, pijn, branderigheid, zwelling en eventueel vorming van blaren. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid, zelfs met een zwelling van de lymfeklieren. Problemen met dergelijke tattoo's, die populair werden nadat Madonna ze showde in de clip van 'frozen', duiken niet enkel op in exotische vakantieoorden maar worden evengoed gesignaleerd in Europa. De allergische reacties dienen medisch verzorgd te worden en kunnen levenslange gevolgen hebben.

11:41 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-05

Papa's miskraam

Tot nog toe ging men ervan uit dat vooral oudere vrouwen een hoger risico liepen op een miskraam en de geboorte van een baby met aangeboren afwijkingen. Franse onderzoekers stellen nu echter dat ook de leeftijd van de vader van groot belang en van bepalende invloed kan zijn op het al dan niet krijgen van een miskraam of andere zwangerschapsproblemen.

Onafgezien van de ouderdom van de moeder is de kans op een miskraam bij vaders van 50 jaar dubbel zo hoog tegenover vaders van 20. Bij mannen boven de 35 jaar is het risico op een miskraam bij de vrouw al met 27 procent verhoogd. Een en ander zou te maken hebben met een verhoogde productie van zaadcellen met chromosomenafwijking.

11:42 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-07-05

Topkreuners

Wellicht is het ook u opgevallen tijdens de jongste editie van Wimbledon: vrouwelijke tennisspelers kreunen steeds luider wanneer zij met hun racket de bal raken. Maria Sharapova scoort daarbij tot 101 decibel, een absoluut record. Op zich is dit niet nieuw. Monica seles deed het tien jaar geleden al, zelfs zo intens dat haar tegenspeelster tijdens Wimbledon 1992 met succes eiste dat Seles het kreunen zou verboden worden.

Maar waarom kreunen al die tennissters - Maria Sharapova, anna Kournikova en de zusjes williams op kop - zich het hart uit het lijf? "Om de spanning af te reageren en het lichaam soepel te houden", zegt een coach. "Onzin" zegt een collega. "Het heeft een psychologische bedoeling namelijk de tegenstander uit de concentratie te halen."

Sommige coaches leren het hun kampioenen zelfs aan. Overigens zijn er ook mannen die kreunen. Jimmy connors maakte in de jaren zeventig al rare geluiden op het court en de jonge André Agassi werd een aantal keren door de scheidsrechter het zwijgen opgelegd.

14:09 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-07-05

Bijtende insecten

De zomer is het hoogseizoen voor insecten. En zelfs al bestaan er tal van producten die ons tegen insecten beschermen, niemand is ooit honderd procent veilig voor een steek van een wesp, een spin of een mug. Belangrijk is dat je weet hoe te reageren. Bij een steek van een wesp, een bij of een hommel moet je de angel zo snel mogelijk verwijderen, bijvoorbeeld door ze er met de nagel uit te wippen. Neem de angel echter nooit tussen duim en wijsvinger vast, want dan knijp je de gifblaas leeg en wordt de situatie alleen maar erger. Wie in de mond of de keel wordt gestoken, moet meteen ijs eten of koude drank drinken om de zwelling te mindereen en onmiddelijk naar het ziekenuis gaan.

Sommige mensen zijn hevig alergisch voor deze steken en informeren bij hun huisarts beter preventief hoe ze moeten reageren in geval van nood. Ook op vakantie in het buitenland is het goed dat je weet wat je moet doen. Bij muggen en steekvliegen kan je beter van de beet afblijven. Krabben zal de jeuk alleen erger maken. Als die te erg wordt, gebruik je een jeukwerende zalf.

Ook een beet van een spin of van mieren laat je beter met rust. Meestal bepert zich het ongemak tot een hinderlijke zwelling en jeuk of een branderig gevoel. Eventuele wondjes moet je wel ontsmetten.

12:01 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-07-05

Kankergevaar voor drinkers en rokers

Heesheid, slikklachten, zweertjes in de mond, het kunnen allemaal symptomen zijn van hoofdhalskanker, kwaadaardige tumoren die vooral voorkomen in de mond of in de keelholte. De kanker verspreidt zich in eerste instantie langs de lymfebanen en tast de lymfeklieren in de hals aan, maar zaait dan uit naar organen zoals de lever.

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat vooral zware drinkers en rokers met dergelijke klachten veel te lang wachten voor ze naar de dokter stappen. Dat is niet zonder gevolgen, want als eenmaal blijkt dat zij hoofdhalskanker hebben, is er al kostbare tijd verloren gegaan en is de kans op overleving gevoelig kleiner geworden. Het probleem is dat de meeste mensen zich niet realiseren hoe gevaarlijk hoofdhalskanker kan zijn en pas een arts raadplegen als er al grote gezwellen zijn . Nochtans leeft slecht 30 procent van de patiënten met een groot gewel nog na vijf jaar, terwijl van de patiënten die zich lieten behandelen voor een klein gezwel, na vijf jaar nog 70 tot 90 procent in leven is.

Ook in vlaanderen zou het publiek bewuster moeten worden van de oorzaken, symptomen, risico's en gevolgen van hoofdhalskanker.

11:01 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-05

Gezond(er) barbecuen

Buikloop of misselijkheid na een gezellige barbecue? Eigen schuld, aldus het Nederlandse Voedingscentrum. Dat onderzocht het gebruik van de barbecue en concludeert dat we te weinig hygienisch zijn. Zo leggen we rauw vlees op de barbecue. Helemaal verkeerd, zeggen de experts: we doen er beter aan dat vlees vooraf gaar te maken in een pan, zodat de bacteriën vooraf gedood zijn. Dat geldt zeker voor grote stukken vlees zoals kp, ribbetjes en steaks.

Bovendien verzuimen veel mensen die aan de barbecue staan het om tussen het bakken in geregeld de handen te wassen. En ook om voor rauw en gaar vlees een gescheiden bestek te gebruiken. Veel mensen bewaren het overgebleven vlees tot "s anderendaags, wat zeker wordt afgeraden. Al die factoren vergroten het risico op voedselvergiftigigng.

Gebuik trouwens liever een plaatbarbecue dan een rooster. Als je een roosterbarbecue hebt, dek dit dan af met aluminiumfolie, of gebruik de speciale aluminium baksleetjes met gaatjes in.

12:36 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-07-05

Veilig op reis

Niets vervelender dan ziek worden op vakantie. Of terugkomen met een ziekte onder de lendenen. Wie, met het vooruitzicht op de vakantie in verre streken, op veilig wil spelen, kan zich terdege informeren over risico's, voorzorgsmaatregelen en inentingen op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be) Instituut voor Tropische Geneeskunde of de huisarts consulteren.

Tegenwoordig wordt vooral gewaarschuwd voor maag-en darmaandoeningen die veelal te wijten zijn aan besmetting via mond of handen en met een beetje oplettendheid te voorkomen zijn. De kans is trouwens groot dat je op reis een vorm van reizigersdiarree oploopt en hoewel dit meestal spontaan geneest, kan het bijzonder vervelend zijn. Het preventief innemen van antibiotica om diarree te voorkomen, wordt afgeraden, maar regelmatig de handen wassen, voorzichtig zijn met voedingswaren en drank kan al heel wat problemen voorkomen. Het is van het grootste belang om bij diarree voldoende vocht en zout in te nemen om uitdroging te vermijden.

Als het ernstig wordt en de diarree blijft aanslepen, moet er een arts worden bijgehaald. Wie exotische bestemmingen op het oog heeft, moet ook tijdig zijn vaccinatie slaten controleren.

17:15 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-07-05

Liefde breekt harten

Kan iemand lijden aan een gebroken hart? Meestal wordt dit voorgesteld als een puur romantisch trauma, als een symbool, maar toch blijkt dat het hart van mensen die een groot verdriet te verwerken krijgen of geconfronteerd worden met een zware emotionele schok; letterlijk kan breken. Dat zegt de Amerikaanse cardioloog Lan Wittstein, die mensen onderzocht met dezelfde symptomen als mensen die een zware hartaanval hadden overleefd. geen van hen had verstopte kransslagaders maar wel enorme hoeveelheden stresshormonen in het bloed, tot drie keer hoger dan bij patiënten die recent een zwaar infarct kregen. Al deze patiënten hadden een grote emotionele schok meegemaakt.

Wittstein noemt dit het 'broken heart syndrome' maar in tegenstelling tot een klassiek infarct waarvan het herstel maanden kan aanslepen, draait het 'gebroken hart' binnen één tot twee weken alweer op volle toeren. Vooral vrouwen zijn gevoelig aan dit syndroom.

15:54 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-07-05

Gevaarlijke ballonnen

Blaas een ballon nooit op met de mond maar met een ballonnenpomp. Dat is de raad die Nederlandse onderzoekers de liefhebbers van zoveel kinderplezier meegeven. Uit hun onderzoek is immers gebleken dat ruim 50 % van de ballonnen te veel kankerverwekkende nitrosaminen bevatten. Omdat ballonnen dikwijls door kinderen in de mond worden genomen, gelden over afgifte van nitrosaminen juist strenge normen.

Uit hetzelfde onderzoek bleek bovendien dat bij 17 % van de ballonnen geen waarschuwing op het etiket zat. Op dat etiket dient te worden aangegeven dat ballonnen om veiligheidsredenen beter niet met de mond worden opgeblazen.

14:03 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-07-05

Dodelijke pijnstillers

Een aantal veelgebruikte pijnstillers als Ibuprofen, Naproxen en Diclefenac levereen een verhoogd risico op een hartaanval op, zo waarschuwt een studie, gepubliceerd in het gerenomeeerde British Medical Journal. Medici van de universiteit van Nottingham onderzochten pijnstillers met ontstekingsremmende elementen die regelmatig worden genomen door patiënten die lijden aan gewrichtsontstekingen zoals artiritis en die dergelijke middelen nemen als alternatief voor andere pijnstillers als paracetamol of aspirine. De middelen zijn bij ons op de markt onder de merknamen voltaren en Nurofen.

De onderzoekers wijzen er wel op dat een uitgebreider onderzoek de resultaten nog moet bevestigen en dat er, al zou langer dan anderhalf jaar deze middelen nemen wél gevaarlijk zijn, geen reden is tot paniek. Overigens bevestigt de studie dat ook een nieuwe generatie ontstekingsremmers een groter risico op hartfalen met zich meebrengt. Het gaat onder meer om Vioxx, een middel dat orige jaar al van de markt werd gehaald toen er aanwijzingen waren dat in de States duizenden mensen die vioxx slikten, een hartaanval kregen.

11:45 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-07-05

Vitamine E overwint menstruatiepijnen

Veel tienermeisjes krijgen af te rekenen met dysmenorrhoea. Dat is geen terminale geslachtsziekte, maar een bijzonder vervelende aandoening die wordt gekenmerkt door hevige menstruatiepijnen en niet aanzijnlijk bloedverlies. Nu is gebleken dat die patiënten flink gebaat zijn bij een toendiening van vitamine E. Na twee tot vier maanden werd de ernst en de duur van de pijn en de hoeveelheid bloedverlies aanzienlijk minder. Na vier maanden waren de klachten zelfs zo afgenomen dat er over het algemeen nauwelijks nog sprake was van dysmenorrhoea.

Ter vergelijking: in de vierde maand was het aantal uren menstruatiepijn nog gemiddeld 1,6 bij patiënten die vitamine E hadden gekregen tegenover 17 bij de meisjes die alleen een placebo kregen toegediend.

19:37 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-07-05

Inentingen tegen hepatitis A en B

De Apothekersbond is één van de drijvende krachten achter de campagne die de mensen ertoe moet aanzetten zich te laten inenten tegen hepatitis A en B. Eén enkele inenting kan iemand voor een lange periode verschermen en hoewel uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Belgen zich bewust is van de risico's, is er slechts een kleine minderheid die zich daadwerklelijk laat inenten.

Overigens zijn er redenen om er toch minstens eens bij stil te staan. In België zijn 70.000 mensen drager van het overdraagbare B-virus dat, als het zich ontwikkelt to een chronische aandoening, kan leiden tot levercirose en leverkanker. Ook is er sprake van een verhoging van het aantal gevallen van hepatitis A. Wie aan klinische hepatitis A liijdt, is voor zeker drie maanden buiten strijd. In elk geval wordt iedereen aangeraden om er eens over te praten met de huisarts.

20:15 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-07-05

Leuke juweeltjes...

Op zoek naar een leuk sieraadje? Waar je de kleurcombinatie zelf kan kiezen dan moeten jullie zeker onderstaande blog een bezoekje brengen op de blog zelf zie je al enkele voorbeeldjes maar er is nog veel meer, als je geïnteresseerd bent kunt u daar een catalogus aanvragen; alles word gemaakt volledig naar uw wens wat kleur en maten betreft. Het resultaat is perfect en het word supersnel gemaakt en geleverd en ik spreek uit persoonlijke ervaring. Het is trouwens een heel sympathiek iemand, dat kan ik spijtig genoeg niet van alle bloggers die juweeltjes maken zeggen. :-/

08-07-05

Het ideale zwangerschapsritme

Wat is de optimale termijn tussen twee zwangerschappen? Dat is de vraag die Amerikaanse onderzoekers zich stelden. Zij ontdekten dat bij baby's die minder dan zes maanden na de geboorte van het vorige kind werden verwekt, het risico op overlijden bij de geboorte en op vroeggeboorten aanzienlijk toeneemt. Aan de andere kant neemt het risico op miskramen en overlijden bij de geboorte ook aanzienlijk toe als er meer dan zes jaar zit tussen de geboorten en is er een verhoogd risico op miskramen, laag geboortegewicht en zelfs zwangerschapsvergiftiging, die ook voor de moeder ernstig kan zijn bij een interval van vier jaar.

De ideale termijn tussen de eerste bevalling en de verwekking van het volgende kind zou liggen tussen 18 en 23 maanden. Maar uiteraard wegen ook andere factoren door, zoals de omgevingsfactoren, het sociaal milieu, de voeding, de leeftijd van de moeder en het alcohol en tabaksgebruik van de ouders.

21:26 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-07-05

Vrouwen komen gelukkiger uit scheiding dan mannen

Vrouwen zetten zich gemakkelijker over een echtscheiding dan mannen, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Omdat ze beter kunnen omgaan met hun nieuwe situatie, ervaren ze de relatiebreuk vaker als een positieve wending in hun leven. Ze voelen zich bevrijd en gelukkig, terwijl gescheiden mannen vaker met verwarde gevoelens en zelfs zelfmoordneigingen achterblijven. De onderzoekers ondervroegen 3215 volwassenen. Niet de gevolgen voor de kinderen, maar de impact van de scheiding op het leven van de ex-partners stond centraal.

Binnen de twee jaar na de scheiding is 57% van de ondervraagden gelukkiger dan voor de breuk. Bij de ondervraagden die al langer dan twee jaar uiteen waren, is dat zelfs driekwart. De vrouwen voelen zich over het algemeen beter. In de eerste twee jaar is 61% al opnieuw gelukkig (mannen 51%), na minstens 2 jaar stijgt dat tot 78% (69% van de mannen). Meer vrouwen dan mannen voelen zich opgelucht (53% tegen 46%) en bevrijd (46% tegen 37%)

Negatieve gevoelens worden vaker door mannen gemeld: 56% kampt met verdriet (48% bij de vrouwen), 29% voelt zich verraden (vrouwen 22%), 26% zit met verwarde gevoelens (vrouwen 23%) en 7% (vrouwen 3%) heeft zelfmoordneigingen.

De onderzoekers schrijven het verschil toe aan de grotere emotionele kracht van vrouwen. Die putten ze uit positieve activiteiten: 51% ziet vaker vrienden (38% bij de mannen) of familie (37% tegenover 30% bij de mannen). Meer vrouwen (16%) dan mannen (14%) gaan in therapie. Mannen rapporteren vaker negatief gedrag zoals meer drinken (33% tegenover 23% van de vrouwen). Ze gaan ook vaker jagen op one-night stands (23% tegenover 12%), een oude vlam (13% tegen 9%) of doen aan dating (21% tegenover 14%). Mannen gaan vaker sporten (30% tegenover 28% van de vrouwen) en gaan meer op reis (32% tegenover 33%)

Iets meer mannen (13% tegen 10% van de vrouwen) zeggen dat hun werk heeft geleden onder de scheiding: 8% (6% van de vrouwen) moest zelfs even thuisblijven. Anderzijds ging 16% (13% van de vrouwen) nog harder werken dan voorheen.

Twee derden zit net na de scheiding met enorme geldzorgen. Toch eindigen velen beter dan ze hadden verhoopt. Na twee jaar of meer kampt nog iets minder dan de helft met financiële problemen. Op dat punt zegt 26% van de mannen en 28% van de vrouwen beter af te zijn dan voorheen.

Mannen stappen gemakkelijker opnieuw in het huwelijksbootje.Ttwee of meer jaar na de echtscheiding is 15% hertrouwt, tegenover slechts 5% van de vrouwen. Iets meer vrouwen (25% tegenover 23% van de mannen) woont samen met een nieuwe partner.

16:16 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-07-05

Ook weinig sporten is gezond

Geen tijd om te sporten? Dat is geen argument meer. Canadese onderzoekers hebben immers ontdekt dat zes minuten intensief trainen per week hetzelfde effect heeft als zes uur sporten. Voor dat onderzoek werden 23 mannen en vrouwen opgevolgd die gewoonlijk drie keer per week twee uur sporten. Dat werd afgebouwd tot twee minuten per dag, waarbij de proefpersonen dagelijks vier keer dertig seconden intensief trainden op een spinfiets.

Uit bloed-,adem- en urinetests bleek dat het lichaam bij zo'n korte oefening evenveel eiwitten produceert als bij een sessie die tien keer langer duurt.

Het is dus zo'n beetje zoals in de koers: de spurt beslist alles. Overigens zijn wetenschapslui het er al langer over eens dat intensief trainen of sporten voor een goede gezondheid niet echt een vereiste is. Veel bewegen is dat wel. Daarom wordt iedereen, zowel jong als oud, aangeraden zoveel mogelijk te voet te gaan en tijd te maken voor wandelingen. Zo kun je over de middag bijvoorbeeld na de lunch wat tijd maken voor een wandeling, al dan niet in gezelschap van collega's. elke stap, elke meter telt, zeggen specialisten.

14:29 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |