24-10-05

Hoe hou je messen scherp?

Hoe scherper een mes, hoe kleiner het contactoppervlak tussen het mes en het voorwerp waarin gesneden wordt en hoe makkelijker je in dat voorwerp kan snijden. Je moet minder druk uitoefenen, je zal ook minder snel uitschuiven, enzovoort. Het lijkt misschien vreemd, maar in de keuken is een bot mes gevaarlijker dan een scherp mes. Je moet maar eens in een tomaat eerst met een bot en dan met een scherp mes snijden.Om ervoor te zorgen dat je mes scherp blijft kan je beter je mes niet wassen in warm water, hoewel vele mensen dit vaak doen.

Het heeft te maken met het oxideren of het roesten van het ijzer. Oxideren is eigenlijk binden met zuurstof. Het ijzer bindt met zuurstof tot ijzeroxide. Oxidatie gebeurt sneller bij hogere temperaturen, dus ook in warm water. Als je een mes vaak in warm water wast zal het sneller oxideren en dus sneller bot worden.

19:32 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Ik denk... dat ik twee weken geleden toch liever een bot mes in mijn handen had gehad dan het scherpe mes.
:-s
Ik kan mijn vinger nog altijd niet deftig plooien en als ik per ongeluk ergens haper, steekt de pijn nog altijd even nijdig op.

Gepost door: Aude Audenda | 25-10-05

Hmm... De meeste mensen drogen hun messen dan toch direct af waardoor er geen oxidatie kan onstaan...
Nie?

Gepost door: Tim | 01-03-06

door de blootstelling aan warmte komt het procedé op gang, afdrogen achteraf is zinloos omdat het toch al voltrokken is.

Gepost door: Bart | 04-09-07

What about roestvrijstaal. Roest toch niet, ook niet in warm water.

Gepost door: Frans | 01-07-08

ja leuk, maar hoe maak je het mes nou scherp??

Gepost door: karli | 19-03-09

De commentaren zijn gesloten.