02-03-06

Zet je biologische klok op winterritme

Licht stuurt via de ogen onze biologische klok aan. Daardoor zijn we op het juiste moment fit of slaperig. In de winter hoor je echter veel mensen klagen: “ik zie nog maar nauwelijks daglicht.” Veel mensen rijden immers ’s morgens in het donker naar het werk en ’s avonds bij het naar huis gaan is het al opnieuw donker. Om chagrijnig van te worden. Wat niet zo heel verwonderlijk is, want licht heeft veel invloed op je lichaam. Hoe zorg je ervoor dat je in de winter voldoende licht krijgt?

 

-         Maak ’s ochtends vroeg eens een lange wandeling van een uur. Het ochtendlicht is namelijk blauw van kleur en dat stimuleert de aanmaak van cortisol. Cortisol wordt ook het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress; zowel fysiek als psychisch. Cortisol speelt een rol bij vertering van het voedsel, het slaap-waakritme en ons afweersysteem.

-         Boots het blauwe ochtendlicht in huis na door te kiezen voor koele verlichting, zoals TL-lampen.

-         Het lijkt evident, maar om voldoende daglicht binnen te krijgen kun je ook dicht bij het raam gaan zitten. Dit werkt wel alleen als je op maximaal een meter afstand van het raam zit.

-         Verlicht je huis ’s avonds met warme kleuren, zodat de aanmaak van cortisol niet meer wordt gestimuleerd. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld gloeilampen of kaarsen.

-         Profiteer zoveel mogelijk van dagen dat de zon wel volop schijnt. Blijf dan ook niet binnen zitten maar trek eropuit.

-         Een skivakantie wil ook helpen om de winterse donkerte van ons Belgenlandje te vergeten. In de bergen krijg je meer licht, simpelweg omdat je je dichter bij de zon bivindt. Ook de sneeuw weerkaatst het licht, wat de werking ervan versterkt. Dit geldt trouwens ook voor water en ijs: een boot- of schaatstocht heeft dus hetzelfde effect.
als je het je kunt permitteren: zoek gewoon de zon op in een ander land.

-         Het laatste advies: leef regelmatig. Slaap en eet op dezelfde tijden, zo zorg je ervoor dat je biologische klok gemakkelijker op hetzelfde ritme blijft tikken.

10:25 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

interessant kom zeker nog eens langs

Gepost door: tilla | 02-03-06

haha: "in de bergen meer licht omdat je dichter bij de zon zit" das toch de grootste zever ooit :D De sneeuw die het licht weerkaatst is denk ik de enige factor, alsook minder fijn stof etc...

Gepost door: mattias | 07-04-10

De commentaren zijn gesloten.