17-04-06

Vis eten; is het nu goed of slecht voor je?

Vis eten beschermt tegen beroertes en hartaanvallen, maar veel mensen vermijden het omdat ze bang zijn voor een mogelijk hoog methylkwikgehalte in vis.Onderzoekers van de Universiteit van Harvard zijn daarom gaan uitzoeken wat nu eigenlijk doorweegt: de goede effecten van vis op hart en vaten of het risico voor de hersens door methylkwik in vis. Ze concentreerden zich daarbij op de gevolgen voor vrouwen van vruchtbare leeftijd, omdat hen vaak afgeraden wordt om vis te eten omdat het het brein van ongeboren foetussen zou kunnen aantasten.

Het team kwam tot de conclusie dat zelfs kleine hoeveelheden vis al gauw de kans op hartziekte met 17% deed afnemen en met elke bijkomende vismaaltijd nog met 3,9% verkleinde. Voor beroertes kwamen ze tot vergelijkbare, iets lagere cijfers. Eén gram DHA-vetzuur (aanwezig in vis) zou bovendien het IQ van het ongeboren kind met 0,8 tot 1,8 punten verhogen. Prenatale blootstelling aan methylkwik (in die mate dat het haar van de moeder bij de geboorte 1 microgram per gram zou bevatten) zou een verlies van IQ van zo’n 0,7 punten betekenen.

 

De onderzoekers concluderen dat de voordelen van vis eten opwegen tegen mogelijke nadelen (in vis zit immers niet altijd methylkwik) en dat vrouwen die bang zijn voor kwikophoping vissoorten als haai, zwaardvis of koningsmakreel beter gewoon vervangen door vissen met minder kwikrisico. Overigens kan het risico op methylkwik enorm worden verkleind door veel soorten vis van verschillende origine te eten.

17:05 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

laat het je toch smaken greotjes viv

Gepost door: viv | 17-04-06

*** hier ook nog eens binnengeduikeld
een fijne en aangename dinsdag je toegewenst
groetjes

Gepost door: Borriquito | 18-04-06

ik eet dat graag ik eet graag vis wie niet he stem jaa of neeee

Gepost door: paul | 06-02-07

De commentaren zijn gesloten.