28-06-06

Angst en spanning verminderen & slaap verbeteren: 9 tips

-         Probeer elke dag voor jezelf een aangenaam moment vrij te maken. Dit zal leiden tot minder spanning.

-         Leer de eerste tekenen van gespannenheid en stress te herkennen en zoek een manier om ze weg te nemen. Doe bijvoorbeeld aan sport of een geestelijke inspanning, zoals het invullen van kruiswoordraadsels. Ook gewoon een kwartiertje wandelen doet wonderen.

-         Vermijd zware maaltijden, roken, alcohol en dranken die cafeïne bevatten (koffie, thee, cola, energiedrankjes) voor het slapengaan. Alcohol vergemakkelijkt het inslapen, maar maakt dat je minder diep slaapt en vaker wakker wordt.

-         Neem pauzes tijdens je werkdag, al was het maar een kwartiertje.

-         Leer jezelf te ontspannen met enkele eenvoudige ontspanningstechnieken. Ook lichaamsbeweging, massage, yoga, of zomaar niets doen, kunnen ontspannend werken.

-         Neem niet te veel hooi op je vork. Leg jezelf grenzen op en durf nee te zeggen.

-         Ga na of je angstgevoelens en gespannenheid kan vermijden door er anders tegenaan te kijken. Hoe zou iemand anders in jouw plaats reageren? Misschien is verandering wel goed voor je.

-         Zoek steun bij anderen. Een goed gesprek of een luisterend oor vermindert de spanning. Je kunt ook je gevoelens uiten door alles van je af te schrijven.

-         Waak over de kwaliteit van je slaap: eet ’s avonds iets lichts, drink geen alcohol om te kunnen slapen, de kamer moet aangenaam van temperatuur zijn, ga alleen slapen als je moe bent, kijk geen tv in bed…

20:57 Gepost door Fancy | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Hier valt zeker wat te leren
kom hier zeker nog eens
terug kijken.
Groetjes

Gepost door: Etienne | 09-07-06

leuk en zeer leerzaam! H't is hier leuk om te zijn,
en ook nog zeer leerzaam!

Groetjes van Roselie. ;-)))

Gepost door: Roselie | 17-09-07

hehe, lijkt me meer een advies voor een alcoholicus, geen alcohol drinken, geen alcohol drinken... zijn we dus niks mee, met die tips..

Gepost door: Ken | 30-09-09

De tips zijn zeker zeer nuttig! De meeste mensen die aan chronische slapeloosheid lijden lukt het niet om de vicieuze cirkel van slecht slapen en de angst weer niet te kunnen slapen te doorbreken. In dat geval is de beste oplossing een slaaptherapie (oftewel cognitieve gedragstherapie voor insomnie). Tijdens een slaaptherapie/slaapcursus krijg je heel specifieke adviezen over je slaapgedrag en inderdaad gedachten omtrent het slapen, naast veel praktische tips, algemene informatie over slapen en ontspanningstechnieken.

Gepost door: Somnio | 17-01-11

De commentaren zijn gesloten.